La Vanguardia (Català)

La ministra Maroto comença la cursa per disputar l’alcaldia de Madrid

Sánchez preveu ajornar la remodelaci­ó del seu Govern fins a la campanya electoral

- Juan Carlos Merino

La sort està tirada, i el misteri, revelat. “Vull ser la pròxima alcaldessa de Madrid”, va anunciar ahir Reyes Maroto. La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme confirmava així que serà la candidata socialista a l’alcaldia de Madrid a les eleccions municipals del 28 de maig.

Malgrat que feia dies que l’opció de Maroto estava cantada –després d’uns quants mesos d’alimentar les expectativ­es per estratègia electoral–, queda definitiva­ment resolta la incògnita sobre qui era l’aposta de Pedro Sánchez per afrontar l’hercúlia tasca de mirar de ressuscita­r el PSOE a la capital, on no governa des que Juan Barranco va haver d’abandonar l’alcaldia en un ja llunyaníss­im 1989. Fa 33 anys.

A les últimes eleccions municipals, el maig del 2019, la candidatur­a de Pepu Hernández, l’exseleccio­nador espanyol de bàsquet, que també va ser un fitxatge personal de Sánchez, va obtenir el pitjor registre històric del PSOE a Madrid: amb tot just un 13,7% dels vots, es va enfonsar fins a la quarta posició, per darrere de Més Madrid, el Partit Popular i Ciutadans. Per tant, Maroto ara no només tindrà com a objectiu plantejar la batalla electoral a l’alcalde de la capital, José Luis Martínez Almeida, del PP, sinó també mirar de recuperar, almenys, el lideratge de l’oposició que l’exalcaldes­sa Manuela Carmena va deixar en mans de Més Madrid.

Amb Sánchez de viatge a Bali (Indonèsia), per participar en la cimera del G-20, fins a sis ministres socialiste­s van acompanyar ahir Maroto a l’acte en què va confirmar la candidatur­a. A més de la vicepresid­enta Nadia Calviño, els ministres Félix Bolaños, María Jesús Montero, Isabel Rodríguez, Pilar Alegría i Miquel Iceta també van anar a l’anunci, juntament amb el líder dels socialiste­s madrilenys, Juan Lobato, que al maig també mesurarà les forces amb Isabel Díaz Ayuso a les urnes autonòmiqu­es.

A la Moncloa adverteixe­n, però, que la presentaci­ó de la candidatur­a de Maroto com a cap de cartell del PSOE per a les eleccions municipals a Madrid no implicarà la seva sortida immediata de l’Executiu espanyol. També està previst que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, sigui la candidata electoral a Las Palmas de Gran Canaria. Però Sánchez no abordarà ara per ara una remodelaci­ó del seu Govern per substituir Maroto i Darias. “Hi seran fins al final”, asseguren a la Moncloa, amb referència al començamen­t de la campanya de les eleccions del maig. La crisi de Govern, per tant, encara haurà d’esperar uns quants mesos.

Maroto va néixer el 1973 a Medina del Campo (Valladolid), però va acabar la carrera d’Econòmique­s a Madrid i actualment viu a Alcorcón. Des que va arribar a l’Assemblea de Madrid al Ministeri d’Indústria, el juny del 2018, fa una tasca intensa i discreta de tallafocs al Govern central, per impulsar o salvar molts projectes industrial­s a Espanya, com ara els de Volkswagen-Seat, Vestas, Alcoa i Siro, o resoldre les vagues del metall a Cadis.

 ?? Dan  Duch ?? La ministra Reyes Maroto, acompanyad­a per la vicepresid­enta Nadia Calviño, ahir a Madrid
Dan Duch La ministra Reyes Maroto, acompanyad­a per la vicepresid­enta Nadia Calviño, ahir a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain