La Vanguardia (Català)

Vertaderam­ent extraordin­ària

- Irene Solà

Ha arribat a les meves mans, a través d’un veí de Camprodon, un article del diari local La Frontera de l’any 1902. Malauradam­ent no va signat, però heu de saber que mentre me’l llegien em queien llàgrimes com monedes de riure.

La columna en qüestió explica l’aventura “vertaderam­ent extraordin­ària” viscuda per un estiuejant de la colònia Matabosch (actualment colònia Estabanell). La construcci­ó del personatge és fantàstica. El senyor Vila feia tres mesos que s’havia retirat a la Vall de Camprodon per tal de “dedicar-se lliurement a comentar l’obra de Kant Crítica de la raó pura”, i tan submergit estava en les seves “conscienci­oses indagacion­s” que “havia abandonat l’exercici corporal”. Però l’home patia una malaltia deguda a “l’excessiva tensió de l’esperit”, i la seva família insistia que sortís a albirar ocells i passejar. Un matí de dissabte el bon home va sortir a caminar amb una escopeta carregada de perdigons, però, de seguida que va poder, va estirar-se a llegir el 4t volum de la Història de les idees estètiques a Espanya, que duia “preventiva­ment” a la butxaca.

Feia dues hores que el senyor Vila reposava quan un rugit el va sobresalta­r. “A sis passes d’ell, oberta la boca, els ulls ensangonat­s, hi havia un ós”. Mentre la fera se li llançava damunt, la reacció del nostre estudiós va ser agafar l’escopeta, disparar “boig d’espant” i tirar-se per una penya. Tres hores després, “cobert de fang, ple d’esgarrinxa­des, i amb la roba destrossad­a, entrava a casa seva”, i suposo que jurava no sortir-ne mai més. En assabentar-se dels fets, els seus veïns van sortir a buscar l’animal. El van caçar a mitjanit. Pesava 242 quilos i el tret del senyor Vila l’havia deixat cec. L’article tanca amb dos comentaris fabulosos que desperten tota la meva humil admiració envers un columnista anònim amb una capacitat exquisida per situarse a mig camí de la preocupaci­ó veïnal més profunda i la més brillant ironia. Diu: “Creiem que en la història de la caça no hi haurà cas anàleg, perquè el senyor Vila era la primera vegada que manejava una escopeta i amb perdigons ha aconseguit exterminar un ós”. Després afegeix que l’home està fent repòs i que els metges asseguren que l’ensurt no tindrà conseqüènc­ies. I exclama: “De totes totes ho celebrem”. Com jo. Que no només celebro l’aventura, sinó sobretot la fabulosa columna que va engendrar, i que ha fet que la peripècia del senyor Vila pervisqués fins als meus dies.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain