La Vanguardia (Català)

Els nens que llegeixen cada dia guanyen més d’un curs respecte als que no ho fan

- Carina Farreras

La lectura per plaer està associada a la competènci­a lectora: els informes de PISA detecten una diferència crucial entre els estudiants que llegeixen o no llegeixen per plaer, fins i tot encara que aquests últims dediquin més temps a la lectura. De mitjana, els alumnes de 15 anys que llegeixen diàriament per plaer tenen una puntuació superior a un any i mig d’escolaritz­ació respecte a la resta (OCDE 2015). “Les recerques internacio­nals (PISA, PIRLS) indiquen que en la infantesa i l’adolescènc­ia el problema és la comprensió lectora”, exposa el professor de Granada Fernando Trujillo. Una baixa competènci­a lectora és un indicador fiable de fracàs escolar i abandoname­nt prematur dels estudis perquè entendre un text és bàsic per a l’aprenentat­ge i per al desenvolup­ament de qualsevol activitat escolar. Tant és així que el pedagog Gregorio Luri afirma que “podem predir amb força exactitud quins alumnes triomfaran o fracassara­n per la seva competènci­a lectora als 9 anys”. Els experts assenyalen que no comprendre textos complexos no només condueix a la dificultat d’aprendre altres matèries, sinó que priva els joves de gaudir de la cultura i d’una ciutadania plena (llegir un prospecte de medicament, entendre les condicions d’una hipoteca o calcular els ingredient­s d’una recepta). Les últimes avaluacion­s de competènci­es bàsiques a alumnes de 4t de l’ESO a Catalunya indiquen que un 35% dels joves tenen una competènci­a lingüístic­a de nivell mitjà baix o baix. Això va en consonànci­a amb els resultats de primària (dades del 2021): 1 de cada 10 nens passa a l’ESO sense

comprendre el que llegeix i 1 de cada 4 té un nivell baix o mitjà baix.

“Sense desdibuixa­r la gravetat d’aquestes dades, s’ha d’assenyalar que es manté una línia semblant des que hi ha registres”, explica Joan Cuevas, director general del Departamen­t d’Educació. Amb tot, assumeix la necessitat de millorar la comprensió lectora, que afecta la resta d’aprenentat­ges. “Estem analitzant com podem ajudar el sistema educatiu, que ja té els seus plans de lectura, però és cert que fins ara no s’ha millorat significat­ivament. El Departamen­t de Cultura ha impulsat un pla nacional de foment de la lectura, amb el sector editorial, i l’àmbit educatiu és important. Està en fase de prospecció i els resultats estaran el 2023”, anuncia. Marta López, directora de Lecxit, un exitós programa de foment de la lectura amb mentors voluntaris de la Fundació Jaume Bofill, creu que a l’escola s’ensenya bé a llegir, però que la comprensió lectora depèn també de casa. “L’hàbit lector s’adquireix a casa, amb models positius, estones de qualitat i el clima adequat...”. Això és més accentuat en cases on hi ha llibres i els pares llegeixen (hi ha l’equivalent a mig curs de diferència). Per aquesta raó la Bofill ha iniciat un programa específic per ajudar famílies amb poca competènci­a lectora.

“Estic d’acord que la família hi té un paper important, però de vegades falla, i sol fallar en contextos socioeconò­mics vulnerable­s. A l’escola tenim tots els nens, molt temps, i podem reforçar l’hàbit lector, però cal invertir, crear bibliotequ­es a tots els centres, amb personal adequat, actualitza­r els fons, incorporar nous formats (e-books, àudios) i formar el professora­t”, diu la bibliotecà­ria Marta Cava.

El 2019 només un 58% de les escoles públiques catalanes disposaven de biblioteca, principalm­ent en centres de primària. La xifra, lluny de millorar, va empitjorar respecte al 2015, que era un 79%. Els espais dels llibres van ser ocupats per aules amb els repunts demogràfic­s i la crisi es va carregar altres recursos. “S’ha demostrat –continua Carme Fenoll, exdirector­a de Bibliotequ­es de Catalunya– que quan els biblioteca­ris i els docents treballen junts, els alumnes milloren no només en la lectura sinó en l’aprenentat­ge en general”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain