La Vanguardia (Català)

El Papa celebra els 500 anys de sant Ignasi a Catalunya

Omella llegeix la carta del Pontífex durant l’acte institucio­nal celebrat al Palau de la Generalita­t

-

El Palau de la Generalita­t va acollir ahir l’acte institucio­nal de commemorac­ió dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a Catalunya. El Govern s’afegeix així a la celebració que ha capitaneja­t Manresa, última parada del camí ignasià a Catalunya, que pretén destacar, recuperar i divulgar la figura d’Ignasi de Loiola i la seva influència mundial.

A l’acte, celebrat al Saló Sant Jordi, el president de la Generalita­t va elogiar la feina que ha fet fins ara la capital del Bages en la commemorac­ió de l’efemèride. A més, Pere Aragonès va lloar la figura del fundador de la Companyia de Jesús més enllà de la rellevànci­a religiosa; així, prenent exemple de Loiola, va parlar de la importànci­a “de posar fi les desigualta­ts socials, sobretot en aquests moments que ara vivim”.

Per la seva banda, l’alcalde de Manresa, Marc Aloy, que va en

capçalar la gran expedició manresana, va enaltir la capital del Bages com “la Compostel·la del camí ignasià”, el final del trajecte. A més, va destacar els actes que es fan pel projecte Manresa 2022, que ha programat 173 activitats, ha impulsat 46 projectes i ha implicat la participac­ió de 35.000 persones.

Un dels moments àlgids de l’acte va ser quan el cardenal arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va llegir una car

ta enviada pel papa Francesc, en què recorda que, un 14 de novembre del 1522, “un pobre soldat” va arribar a Barcelona quan anava cap a Terra Santa. El Papa envia “una salutació a totes les autoritats presents, tant civils com eclesiàsti­ques”, i s’enorgullei­x del tracte que dispensen a Loyola, “un home íntegre i coherent en les conviccion­s”; agraeix, doncs, que el tractin “amb devoció i afecte”. També va intervenir la consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà, que va destacar la figura de Loiola: “Crea consens i diàleg, una cosa que es tradueix en coneixemen­t i, alhora, en convivènci­a”. També van intervenir el superior de la Cova de Manresa, David Guindulain, en representa­ció de la Companyia de Jesús, i el seu director espiritual, Xavier Melloni, que va glossar la figura d’Ignasi de Loiola. Durant l’acte també va actuar l’Esbart Manresà de l’Agrupació Cultural del Bages, que va interpreta­r un fragment de Rapte, espectacle estrenat a l’última Fira Mediterràn­ia, i l’Orfeó Manresà, que va oferir Un home nou, de Xavier Pagès i lletra de Joan Torner. També es va projectar un vídeo que ressegueix el camí ignasià català i que mostra la celebració que es fa aquest 2022 a Manresa. Manresa 2022 commemora els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola, en el pelegrinat­ge cap a Jerusalem. Ignasi va estar prop d’un any a la ciutat, es va inspirar per escriure els Exercicis Espiritual­s i va tenir una experiènci­a reveladora, que li va marcar la vida i el va portar a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerad­a ciutat bressol de l’ordre jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes d’arreu del món porten el nom de Manresa. Al pròxim acte de celebració de l’efemèride, del 27 al 30 de novembre, 51 líders religiosos de 33 països del món, com ara la neta de Gandhi i el Gran Muftí d’Uganda, participar­an a Manresa al fòrum internacio­nal Cruïlla de Camins. Una trobada en què debatran sobre la crisi social i ambiental del planeta.

 ?? LV ?? A la commemorac­ió va actuar l’Esbart Manresà
LV A la commemorac­ió va actuar l’Esbart Manresà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain