La Vanguardia (Català)

Una proposta arriscada

- Francesc Puig

Sempre s’agraeixen propostes de ficció que intenten oferir una cosa nova i que arrisquen. Recordo la sèrie En terapia. Aquí vam veure la versió nord-americana d’HBO –amb Gabriel Byrne primer i Uzo Aduba després– i ara també tenim la francesa a AMC+. De fet, la sèrie original era israeliana i es titulava Be tipul. El protagonis­ta era un psicoanali­sta i l’originalit­at era que cada episodi se centrava en una única sessió de teràpia amb un pacient diferent cada dia de la setmana, incloent-hi ell mateix amb la sessió amb la seva supervisor­a els divendres. Una proposta més pròxima a l’estètica teatral en què la paraula, el diàleg i les rèpliques eren les grans cartes a jugar. Del Regne Unit ens ha arribat ara Caza al culpable, a Movistar Plus+, un thriller policíac de Channel 4 que reuneix alguns dels millors intèrprets britànics, com Joely Richardson, Sam Heughan, Richard E. Grant i James Nesbitt. Aquest últim n’interpreta el protagonis­ta, el detectiu Danny Frater, que haurà d’investigar el cas més dolorós de la seva vida: la mort de la seva filla Christina en estranyes circumstàn­cies. Aquesta sèrie també és en aquest cas una adaptació (de la danesa Forhøret), i coincideix amb En terapia en el fet que cada episodi és un intens duel dialèctic entre dues persones.

Encara que els primers indicis apunten a un suïcidi, el detectiu Frater, que feia temps que no mantenia relació amb la seva filla, està convençut que, de fet, algú la va assassinar. Amb aquest objectiu, interrogar­à durant les 24 hores següents les persones més pròximes a la seva filla per descobrir què va passar i alhora provar de tornar a connectar amb ella ara que l’ha perdut per sempre. En cadascun dels vuit episodis entrevista un sospitós diferent de ser el responsabl­e de la mort de la seva filla i el posa contra les cordes. S’enfronta des del padrí de la Christina, la parella i la mare (la seva exdona) fins a un empresari o un expolicia corrupte.

Potser el resultat final de Caza al culpable no és el que caldria esperar veient el repartimen­t de què gaudeix i el convincent primer episodi, sobretot amb aquell moment devastador en què Frater s’assabenta que la seva filla ha mort. L’interès per descobrir la veritat del que va passar amb la Christina i la curta durada dels episodis (uns 20 minuts cadascun) juguen a favor d’una sèrie que potser no convencerà els fans dels thrillers més convencion­als però que, com a mínim, intenta aportar una cosa nova.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain