La Vanguardia (Català)

Els teixidors de xarxes

- Josep Maria Ruiz Simón

El teixidor de xarxes, conegut en anglès com the networker, és un personatge habitual en la literatura per a emprenedor­s. A El nuevo espíritu del capitalism­o, Luc Bolstanski i Ève Chiapello el caracterit­zen a partir del retrat que en fa el sociòleg Ronald Burt en les seves publicacio­ns sobre els “forats estructura­ls”, un concepte que forma part de la teoria de les xarxes, que teoritza sobre les estructure­s socials que es teixeixen a través de la interacció entre individus, grups o organitzac­ions. Burt anomena “forats estructura­ls” els elements d’una xarxa que, un cop omplerts, connecten altres elements de la mateixa xarxa que, quan eren buits, no estaven connectats per cap altra via. I afirma que el primer objectiu del teixidor de xarxes és acumular “capital social” omplint amb la seva presència aquesta mena de forats per anar guanyant posicions que li permetin l’accés a informació exclusiva i el control general del trànsit de la comunicaci­ó entre altres actors no directamen­t interconne­ctats.

Un cop assolides aquestes posicions pels mitjans consuetudi­naris, la seva feina consisteix a convertir els vincles i les informacio­ns que li procuren en avantatges competitiu­s i, en conseqüènc­ia, en beneficis materials (ingressos) i simbòlics (com la fama de ser influent). Si s’analitza bé aquest captenimen­t, que no difereix del propi dels comissioni­stes i els aconseguid­ors, no resulta estrany que la teoria dels “forats estructura­ls”, que Burt va proposar per argumentar els avantatges que l’asimetria informativ­a pot atorgar en el món de l’empresa, hagi estat posteriorm­ent aplicada a l’estudi de les causes de la corrupció política i de les fonts de poder en les societats mafioses.

Com assenyalen Bolstanski i Chiapello, la peculiarit­at estilístic­a dels treballs sociològic­s de Burt està en el seu caràcter híbrid, en la manera com combina “la teoria formal i el manual de consells per a mànagers ambiciosos”. D’acord amb la tradició d’aquest últim gènere literari, Burt no es limita a explicar els motius pels quals resultaria rendible, per a ells i fins i tot per a les seves empreses, la manera de fer dels teixidors de xarxes, sinó que, elogiant aquest comportame­nt i vituperant el contrari, converteix la descripció en prescripci­ó, com si aquesta estratègia fos el model que hauria de seguir qualsevol persona que prengués racionalme­nt les seves decisions. Al segle XIX l’aprenentat­ge del cinisme i les esplendors i les misèries dels arribistes i els teixidors de xarxes es podien llegir, descrits amb la mirada de l’entomòleg, a les novel·les de Balzac. Vistos amb els ulls de Burt, aquests personatge­s es converteix­en en exemples que il·lustren les competènci­es virtuoses que una societat suposadame­nt meritocràt­ica recompensa amb l’èxit. És a dir: aquesta mena de competènci­es que, segons el discurs de la reforma de l’educació, es poden adquirir gràcies a la introducci­ó de la cultura i els valors de l’emprenedor­ia a les escoles.

La teoria de Ronald Burt dels “forats estructura­ls” continua sent bàsica per a la connexió entre xarxes

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain