La Vanguardia (Català)

Alemanya nacionalit­za la filial de la russa Gazprom per garantir el subministr­ament

- María-Paz lóp z

El Govern d’Alemanya va anunciar ahir que nacionalit­zarà la filial germànica del gegant gasístic rus Gazprom, intervingu­da per l’Estat des de l’abril passat. L’antiga Gazprom Germania va adquirir llavors el seu nom de Securing

Energy for Europe (SEFE). “El motiu és el sobreendeu­tament en el balanç comercial de SEFE i el consegüent risc d’insolvènci­a, que posaria en perill la seguretat del subministr­ament a Alemanya”, va indicar el Ministeri d’Economia alemany en un comunicat.

Aquesta és la segona nacionalit­zació d’una empresa energètica a Alemanya en dos mesos, resultat de la crisi energètica derivada de la invasió russa d’Ucraïna i del tall de subministr­ament de gas rus, del qual aquest país era molt dependent. El setembre passat també va ser nacionalit­zada l’empresa alemanya Uniper, principal importador de gas del país; l’Estat alemany en va prendre un 99% de les accions. Fins aleshores al voltant de la meitat estaven en mans de la firma finlandesa Fortum. Sobre el risc d’insolvènci­a de SEFE, el Ministeri d’Economia germànic va assenyalar que, “per evitar aquest perill i mantenir vigent l’activitat comercial operativa de SEFE es procedirà ara al canvi de propietari ia l’estabilitz­ació de la companyia”. El ministeri dirigit per l’ecologista Robert Habeck argumenta que SEFE és una companyia clau per a l’abastament de gas d’Alemanya. La Comissió Europea va donar llum verda a aquesta operació el cap de setmana.

A l’abril, després que l’empresa estatal russa Gazprom provés de liquidar la seva filial a Alemanya, el Govern de socialdemò­crates, verds i liberals del canceller Olaf Scholz va decidir col·locar-la sota administra­ció fiduciària, i la va encomanar al regulador BNA. Amb el pas que es va fer ahir, el Govern alemany funda una empresa amb una injecció de capital de 225.595 milions d’euros. A més, l’Executiu que presideix Scholz va decidir ampliar a 13.800 milions d’euros la línia de crèdit d’11.800 milions concedida a l’empresa a la primavera com a

mesura d’estabilitz­ació, una part dels quals es convertira­n en capital propi si Brussel·les ho autoritza, informa Efe. Alemanya es mobilitza per garantir el subministr­ament energètic per a l’hivern i per contenir l’impacte financer de la pressió de Rússia sobre l’energia europea. La primera economia d’Europa afronta un increment de preus de gas i electricit­at des que el president rus, Vladímir Putin, va començar a restringir els fluxos de gas fins a tallar-los totalment, i el Govern alemany està actuant en conseqüènc­ia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain