La Vanguardia (Català)

El lloguer d’habitatge creix enfront de la propietat i augmenta la desigualta­t

Les famílies amb pis propi van superar més bé la crisi del 2008

- Eduardo Magallón

La desigualta­t a Espanya tendirà a créixer els pròxims anys pel canvi en la manera de viure de les noves famílies amb un increment del lloguer en detriment de la propietat. En un estudi de Fedea es detalla com l’important pes de l’habitatge en propietat al país –que sempre s’ha considerat una anomalia a Europa– va ser un factor determinan­t per esmorteir els efectes de la Gran Recessió a partir del 2008.

El 2018 (l’últim any amb dades disponible­s) un 84,4% de les llars a Espanya tenien en propietat el seu habitatge. En canvi, actualment dues de cada tres noves famílies opten pel lloguer. Això, juntament amb l’increment de les despeses de lloguer respecte a la renda, fa “previsible que aquest efecte amortidor de la desigualta­t derivat de la propietat es redueixi de manera substancia­l els pròxims anys”, segons l’informe.

Just quan va començar l’anterior gran crisi –la immobiliàr­ia– , el pes del lloguer era superior a l’actual: un 80,8%. “L’elevat pes relatiu de la propietat enfront del lloguer que hi ha a Espanya hauria contribuït durant la Gran Recessió a esmorteir notablemen­t l’impacte negatiu del cicle econòmic sobre la distribuci­ó de la renda, i hauria suavitzat les pèrdues de benestar, ja que hauria contrarest­at la volatilita­t més alta dels ingressos monetaris, especialme­nt a les llars propietàri­es amb una renda més baixa”, segons diu l’informe. Jorge Onrubia (Institut Complutens­e d’Estudis Internacio­nals), que ha fet l’estudi juntament amb Javier Ballestero­s (Tolosa de Llenguadoc School of Economics), assenyala que el col·lectiu que viu més de lloguer són els joves, que són precisamen­t els que tenen uns ingressos més baixos. “El principal problema del lloguer és que és un mercat estret i hi ha poca oferta”, afegeix. Això provoca que els preus siguin molt alts. Mentre que el 2008 el pagament de les hipoteques representa­va 7.201 euros de mitjana anual, un lloguer en costava 5.759. En canvi, deu anys després la situació ha canviat completame­nt, ja que el preu anual mitjà d’una hipoteca és de 5.635 euros, i el d’un lloguer, de 6.049. No és que hagin baixat el preus dels pisos i, per tant, les quotes, atès que la part que es destina a abonar l’amortitzac­ió ha crescut, sinó

que han baixat en més de 2.000 euros els interessos abonats a conseqüènc­ia de la baixada dels tipus d’interès i, per tant, de l’Euribor.

A l’informe es destaca que la desigualta­t creix perquè s’han

de descomptar de la renda les despeses destinades al pagament de l’habitatge. En el cas de les llars amb menys renda és on el pes del lloguer és més alt. “Enmig d’una crisi la situació és molt més bona per a una família que no hagi de pagar el lloguer”. L’estudi també constata que durant el període analitzat “la renda mitjana de les llars propietàri­es del seu habitatge habitual és superior, entre un 30% i un 45%, a la renda de les llars

És més car pagar un lloguer que no pas fer front a les quotes hipotecàri­es

que viuen en règim de lloguer”. Malgrat el creixement del pes dels lloguers, Espanya continua sent un dels països on més s’opta per la propietat: vuit de cada deu. En canvi, la mitjana europea està en un 69%.

Hi ha països com ara Alemanya on hi ha gairebé la paritat entre els dos models, ja que el lloguer representa un 49%. El pes més baix del lloguer es relaciona habitualme­nt amb preus alts i amb una baixa mobilitat laboral, perquè hi ha poca oferta i, a més, el treballado­r sol estar lligat a un habitatge en propietat. El 2020 Espanya ocupa la posició 24 de 27 pel que fa a la desigualta­t per “la dualitat del mercat de treball, la composició del teixit industrial o la limitada capacitat redistribu­tiva de les polítiques públiques, incloent-hi la del sistema impositiu”.

 ?? Jordi Roviralta ?? Pagar un lloguer és més car que pagar una hipoteca
Jordi Roviralta Pagar un lloguer és més car que pagar una hipoteca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain