La Vanguardia (Català)

L’aturada del transport arrenca amb un impacte mínim i pocs incidents

Centres logístics i ports, blindats per la policia, van operar amb normalitat

- rnan o all

La primera jornada de l’aturada indefinida d’una part del transport es va saldar amb els manifestan­ts tornant a les seves províncies i un impacte mínim al sector. “Normalitat absoluta” a pràcticame­nt tot el país, destacaven ahir fonts del Govern espanyol, que havien encès el llum d’alarma davant la possibilit­at que es repetissin escenes com les del març, amb incidents violents i prestatges de supermerca­ts buits en alguns territoris. La cadena de distribuci­ó també va certificar que tot va funcionar com un dilluns qualsevol. Mentrestan­t, els camioners en conflicte es van manifestar a Madrid i van intentar reunir-se, sense èxit, amb la número dos del Ministeri de Transport per reclamar un enduriment de les sancions a les empreses que obliguen els profession­als del volant a treballar a pèrdues.

Hi havia certa sensació de vertigen les hores prèvies a l’inici d’aquesta segona aturada convocada per la Plataforma per a la Defensa del Transport a la Carretera; tant a l’Executiu espanyol com entre els profession­als en contra de la protesta. Però va ser un dia en què els transporti­stes que volien treballar van poder treballar amb normalitat, tant als centres logístics com a les carreteres. Així ho van traslladar les forces i cossos de seguretat de l’Estat que es van desplegar per nodes i vies de comunicaci­ó. Amb prou feines hi va haver incidents violents, situació que contrasta amb el que va passar al març. En aquesta ocasió, hi va haver només mitja dotzena de fets menors: l’incendi de pneumàtics a Algesires, la crema de quatre cabines de camió a Villaescus­a (Cantàbria) i la punxada de rodes a Illescas (Toledo) i a El Provencio (Conca). La Guàrdia Civil, a més, va haver d’escortar 13 combois durant la jornada, ia MercaJerez la Policia va dissoldre els únics piquets informatiu­s, ja que no estan permesos perquè es tracta d’una aturada patronal. L’operació per salvar la distribuci­ó dissenyada pel Ministeri de l’Interior va ser efectiva. Així ho van confirmar també les grans cadenes com Mercadona, Carrefour, Dia o Alcampo, entre d’altres, que demanen al Govern espanyol que mantingui aquest dispositiu especial durant els propers dies. Des de primera hora del matí d’ahir, es va activar un centre de coordinaci­ó a Madrid que, presidit pel secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, va confirmar la normalitat esmentada als centres neuràlgics del transport, inclosos ports i grans mercats centrals de les principals ciutats. En la reunió del vespre també es va acreditar aquesta normalitat en el transport, va informar un portaveu oficial. L’organitzac­ió convocant de l’aturada es va manifestar ahir a Madrid per intentar exhibir múscul. Però la protesta no va ser com la del març. Només uns centenars de persones van secundar la marxa, a la qual es va afegir alguna organitzac­ió d’agricultor­s i ramaders. Durant el recorregut es van poder veure pancartes com “Això és una ruïna, solució ara” o “Sánchez triler”. La Plataforma va arribar a afirmar que anava a ser rebuda per la secretària d’Estat de Transporte­s, Isabel Pardo de Vera, versió que fonts del ministeri desmenteix­en.

Els convocants de l’aturada es van reunir a la tarda als voltants de l’estadi Wanda Metropolit­ano per concretar els següents passos. Marxen de Madrid. El seu líder, Manuel Hernández, va assegurar a última hora del vespre: “Continuare­m l’aturada, cada transporti­sta des de la seva província”. La distribuci­ó assegura que l’impacte econòmic de la primera jornada d’aturada va ser nul. Els camioners que protesten, per la seva part, continuen insistint en les seves reivindica­cions al Govern espanyol. El 31 d’octubre van remetre una carta a Raquel Sánchez en què reclamaven multes de fins a 90.000 euros a les empreses que obliguin als transporti­stes a treballar a pèrdues i que s’estipuli com a mesura probatòria d’incomplime­nt de costos la intervenci­ó a la carretera de la Guàrdia Civil. Aquesta responsabi­litat recau en la inspecció de Transports que el ministeri preveu reforçar el 2023.

“Continuare­m l’aturada, cada transporti­sta a la seva província”, va informar el líder de la plataforma

Va ser una jornada sense violència, tot just mitja dotzena de fets puntuals, que ja estan sent investigat­s

 ?? Dani Duch ?? La manifestac­ió de transporti­stes que aquest dilluns va recórrer el centre de Madrid
Dani Duch La manifestac­ió de transporti­stes que aquest dilluns va recórrer el centre de Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain