La Vanguardia (Català)

El Pentàgon avisa Putin que protegirà cada polzada de terra aliada

Encara per aclarir, els EUA qualifique­n l’incident d’“increïblem­ent preocupant”

- FernAndo GArcíA Bashington. Correspons­al

El Pentàgon va avisar ahir Moscou que, juntament amb els seus aliats de l’OTAN i tal com estableix l’article 5 del tractat, sobre solidarita­t militar entre els països membres, els Estats Units protegiran “cada polzada del territori de l’Aliança Atlàntica”. Va ser la primera reacció de Washington davant les notícies sobre l’explosió d’almenys un míssil en territori polonès, al costat de la frontera amb Ucraïna, amb el resultat de dues persones mortes. El secretari de premsa del Departamen­t de Defensa dels Estats Units, Pat Ryder, va renovar amb tota literalita­t l’advertènci­a comunicada pel president Joe Biden al seu homòleg rus, Vladímir Putin, en diferents moments de la guerra: “Pel que fa als nostres compromiso­s de seguretat i l’article 5 [del tractat de l’Atlàntic Nord], hem deixat molt clar que defensarem cada polzada del territori de l’OTAN”, va dir. Ryder va destacar que el Pentàgon encara estava tractant de confirmar, juntament amb les autoritats poloneses, la veracitat i els detalls sobre la caiguda d’un míssil a Polònia. “Ara mateix no tenim informació que corrobori que hi ha hagut un atac amb míssils. Ho estem investigan­t més a fons”, va assenyalar.

El mateix van afirmar els portaveus del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Adrienne Watson, i de la Secretaria d’Estat, Vedant Patel. Com a resposta a l’afirmació del Kremlin que el seu exèrcit no va disparar míssils precipitat­s sobre Polònia i que es tractava d’“una deliberada provocació” destinada a “provocar una escalada en la situació”, Patel va replicar que, “sens dubte”, Washington “no està provant d’escalar” en el conflicte. I va assenyalar que, encara que tot estigués per verificar, els informes sobre l’incident en tot cas són “increïblem­ent preocupant­s”. L’OTAN i la Unió Europea van guardar ahir a la nit silenci sobre la naturalesa i les implicacio­ns de l’incident amb míssils que va causar dos morts a Polònia, en una localitat a sis quilòmetre­s de la frontera amb Ucraïna, informa Beatriz Navarro des de Brussel·les.

La notícia va alimentar immediatam­ent el temor latent des del començamen­t de la guerra que un accident faci que el conflicte salti les fronteres i arrossegui més països, però, com que faltava informació concloent sobre els fets, els dos organismes occidental­s van evitar pronunciar-s’hi. “Estem seguint aquestes informacio­ns i coordinant-nos estretamen­t amb el nostre aliat polonès”, es van limitar a dir fonts de l’OTAN a la premsa mentre el Servei d’Acció Exterior de la UE que dirigeix Josep Borrell va assenyalar que només reaccionar­à “quan Polònia hagi compartit la seva avaluació sobre el que ha passat”. Des de Bali, el president del Consell Europeu, Charles Michel, va expressar el seu condol a les famílies dels morts i va assenyalar que està en contacte amb les autoritats poloneses, els líders europeus i d’altres aliats. Després que se sabés la notícia, els països bàltics van evocar a l’uníson el compromís de l’organitzac­ió de defensar tot el territori aliat en cas d’atac. Teòricamen­t, hi ha la possibilit­at que el Govern polonès invoqui avui l’article 4 del tractat de l’Atlàntic Nord, que permet a les parts “consultar-se quan, segons el parer de qualsevol d’elles, la integritat territoria­l, la independèn­cia política o la seguretat de qualsevol de les parts estigui amenaçada”.

Washington subratlla, malgrat tot, que “no està provant d’escalar” en el conflicte

 ?? Ch i        h ?? Un soldat ucraïnès retirant ahir les restes d’un projectil rus a la regió de Kherson
Ch i h Un soldat ucraïnès retirant ahir les restes d’un projectil rus a la regió de Kherson

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain