La Vanguardia (Català)

La UE planteja compres conjuntes d’armes, com amb les vacunes

- BeAtriz NAvArro r ssel les. Correspons­al

“Ho vam fer amb les vacunes i va funcionar, per què no apliquem el mateix mètode a la compra d’armament?”, plantegen el comissari europeu de Mercat Interior, Thierry Breton, i el vicepresid­ent de la Comissió Europea i alt representa­nt d’Exteriors, Josep Borrell, en una carta als ministres de Defensa dels Vint-i-set. Gràcies a la coordinaci­ó, la UE “s’ha convertit, en qüestió de mesos, en el principal productor i exportador de vacunes de covid del món”, argumenten Breton i Borrell a la carta. Tant pel gir geopolític que suposa la invasió russa d’Ucraïna com pel fet que els arsenals dels estats membres han quedat delmats per les trameses a Kíiv, els Vint-i-set estan abocats a un procés de rearmament urgent.

“Cal recuperar com més aviat millor la disponibil­itat de les seves forces, reaccionar a les llacunes de capacitats crítiques i omplir els estocs buits”, diu la carta, a què ha tingut accés La Vanguardia. La reducció de despesa en defensa es va iniciar amb la crisi del 2008 i no va començar a corregir-se fins al 2015, després de la invasió de Crimea. La UE encara s’està recuperant d’aquesta falta d’inversions, però “no es tracta només de reparar el passat, sinó de fer molt més” i fer-ho “de manera coordinada”, va insistir ahir Borrell.

El grup per a compres conjuntes en defensa creat per la Comissió Europea pot ajudar els estats membres a “evitar una cursa de comandes que provocaria una espiral de preus, una concentrac­ió excessiva de la demanda en el mateix període de temps, escassetat de recursos i, als estats més exposats, dificultat­s per assegurar-se articles indispensa­bles”, diuen Borrell i Breton, que aclareixen que no volen fer les compres pels governs, sinó “mitigar conflictes entre convocatòr­ies de compra paral·leles”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain