La Vanguardia (Català)

Trump amenaça el futur republicà amb l’anunci de la seva nova candidatur­a

La derrota de l’aspirant a governador­a a Arizona empitjora la situació

- FernAndo GArcíA Hash ngton. Correspons­al

És qüestió de matemàtiqu­es, i cada vegada hi ha més republican­s que ho diuen. Després d’obtenir la presidènci­a el 2016, Donald Trump va perdre la Cambra Baixa a les legislativ­es de mig mandat del 2018, va perdre les eleccions contra Joe Biden el 2020 i acaba de perdre les midterm després del fracàs d’una gran part dels candidats que va patrocinar i que, com ell, van basar la seva estratègia en el negacionis­me del resultat de les anteriors presidenci­als. Era sota aquesta tendència estadístic­a a la derrota, i 24 hores després del sonat fracàs de la seva aliada a Arizona, la fallida aspirant a governador­a Kari Lake, que Trump es disposava ahir a la nit a materialit­zar “el gran anunci” de la seva candidatur­a a les presidenci­als del 2024. Un perill per al futur del Partit Republicà, segons la tendència descrita per la trajectòri­a del postulant. L’esdevenime­nt es va programar per a les 21 h a la Costa Est dels EUA, les 3 h de la matinada a Espanya. Escenari: la residència i club del líder a Mar-a-Lago, Palm Beach (Florida), el lloc de què l’FBI va rescatar el 8 d’agost passat més de cent documents classifica­ts que l’expresiden­t s’havia emportat de la Casa Blanca i encara no havia tornat.

Trump persistia ahir en la idea de postular-se a la nit, segons els seus col·laboradors, malgrat els intents de part dels seus assessors de convence’l perquè s’esperés almenys al final del recompte d’escons a la Cambra Baixa i a la segona volta de l’elecció de l’escó de senador encara en lliça a Geòrgia. Els demòcrates ja es van assegurar el control de la Cambra Alta per la mínima quan Catherine Cortez Masto, de Nevada, va conquerir dissabte el seient 50 d’aquest òrgan. Però un lloc més gràcies al senador i candidat a la reelecció a l’estat meridional, Raphael Warnock, donaria a Biden i els seus una certa comoditat en les votacions.

Tret que es fes enrere a última hora, cosa que en ell seria insòlit, el pla de Trump ahir a la nit passava per alt les crítiques que republican­s moderats i antics seguidors li llançaven arran de la caiguda de candidats avalats per ell, com l’aspirant a governador de Pennsilvàn­ia, l’ultra Doug Mastriano; el candidat a senador al mateix estat, Mehmet Oz; els també candidats al Senat per Arizona i Nevada, Blake Masters i Adam Laxalt, respectiva­ment; l’aspirant a governador­a de Michigan, Tudor Dixon; l’esmentada Kari Lake... El governador sortint de Maryland, Larry Hogan, i l’exgovernad­or de Nova Jersey Chris Christie, tots dos republican­s, van coincidir a rebutjar de totes totes la nova candidatur­a de Trump per a les presidenci­als. I el seu jove company, el senador i ex fiscal general de Missouri Josh Hawley, va anar més lluny i va afirmar: “El Grand Old Party (el Partit Republicà) està mort després d’aquestes eleccions. És hora d’enterrar-lo i de construir una cosa nova”. L’exmandatar­i pot tenir dues raons per proclamar la candidatur­a amb dos anys d’antelació. La primera i més òbvia és avançarse als seus possibles rivals en unes futures primàries per a aquesta cursa, començant per l’acabat de reelegir governador de Florida, Ron DeSantis. Trump el va batejar fa uns quants dies com a Ron de Sanctimoni­ous, és a dir, Ron el rosegaalta­rs. Unes hores després, l’al·ludit va arrasar a les eleccions guanyant el seu adversari per gairebé vint punts de diferència. La segona motivació probable del líder republicà és fer més difícil la seva imputació formal en relació amb algun dels delictes que la justícia li atribueix: per haver amagat documents secrets, per haver intentat falsejar les eleccions del 2020, per l’assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021 o pels enganys en els seus comptes empresaria­ls.

Trump és impulsiu, però no actua només per passió.

“El partit està mort; és hora d’enterrar-lo i de construir una cosa nova”, diu el senador republicà Hawley

 ?? rssM crGr a t ?? Donald Trump abraça en un acte electoral la candidata republican­a a governador­a d’Arizona, Kari Lake, que va perdre l’elecció dilluns
rssM crGr a t Donald Trump abraça en un acte electoral la candidata republican­a a governador­a d’Arizona, Kari Lake, que va perdre l’elecció dilluns

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain