La Vanguardia (Català)

Griñán haurà d’ingressar a la presó en el termini de deu dies

- Chus del Pino

José Antonio Griñán, expresiden­t socialista de la Junta d’Andalusia, ingressarà a la presó en un termini de deu dies. Ho ha determinat l’Audiència Provincial de Sevilla atenent les peticions del Ministeri Públic i de l’acusació particular, exercida pel PP. D’aquesta manera, la justícia no espera ni que el Govern central resolgui la petició d’indult parcial per a l’exmandatar­i ni que es resolguin els procedimen­ts judicials en marxa, en concret l’incident de nul·litat presentat davant el Tribunal Suprem ni el recurs d’empara davant el Constituci­onal.

En aquesta part de la causa dels ERO es van condemnar una vintena d’ex alts càrrecs del govern socialista per haver creat i mantingut durant almenys nou anys (20002009) un entramat fraudulent de concessió d’ajuts a empreses i empleats que va generar un forat de gairebé 700 milions d’euros a les arques autonòmiqu­es.

El cas va ser jutjat en primera instància per l’Audiència Provincial de Sevilla, si bé els acusats van recórrer contra la sentència i l’afer va ser abordat pel Tribunal Suprem, que va acabar ratificant el sentit de la decisió de l’Audiència ara fa dos mesos. L’expresiden­t socialista, condemnat a sis anys de presó i dos dies per la comissió d’un delicte de malversaci­ó, ingressarà a la presó sense que s’hagin resolt les causes judicials que manté obertes. La defensa no ha pogut fer més per evitar aquest moment.

El lletrat, José María Calero, sol·licitava a l’Audiència Provincial que no tingués en compte l’informe de la Fiscalia i al·legava que es donen uns “supòsits excepciona­ls” per deixar en suspens l’ordre d’entrada a la presó. Per exemple, feia referència tant a l’edat del seu client, 76 anys, com al suport rebut per la petició d’indult parcial sol·licitada al Ministeri de Justícia i, d’una altra banda, l’“irreprotxa­ble” currículum de l’exmandatar­i. Amb tot, no n’hi ha hagut prou per aconseguir el que pretenia.

La Fiscalia va negar la setmana passada la seva petició per ajornar l’entrada al centre penitencia­ri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain