La Vanguardia (Català)

La gran batalla que ve

- Lluís Foix

L’absència de Vladímir Putin a la cimera del G-20 a Indonèsia indica la solitud de Rússia al tauler geoestratè­gic global i la consolidac­ió de Xi Jinping com a representa­nt d’una Xina que disputa l’hegemonia comercial, científica i política als Estats Units, Europa i tot Occident. El president Xi va mantenir tres hores de conversa amb Joe Biden establint el marc de relacions bilaterals, que seran tenses i amb línies vermelles com la pertinença de Taiwan a la Xina i la defensa dels Estats Units de la independèn­cia de l’illa, que va ser una aliada principal de Washington al Pacífic fins que Nixon va viatjar a la Xina el febrer del 1972 a instàncies de l’estrateg i maniobrer Henry Kissinger.

Els daus entre els Estats Units i la Xina estan tirats i la partida serà llarga i incerta amb Taiwan com a trofeu o bastió de resistènci­a, segons cadascuna de les dues parts. El president Xi ha fet un desplegame­nt de diplomàcia suau a la cimera de Bali. S’ha reunit, a més, amb Macron, amb Pedro Sánchez i altres líders europeus. Fa uns dies el canceller Scholz va visitar oficialmen­t Pequín. La Xina, al contrari de Rússia, no vol propiciar revolucion­s ni sotmetre altres països a l’obediència de Pequín. N’hi ha prou amb invertir, colonitzar comercialm­ent, exportar la seva tecnologia i ser un agent de progrés imprescind­ible a l’Àfrica, Amèrica Llatina i també als països desenvolup­ats d’Occident que depenen de la Xina activament i passivamen­t. La penetració inqüestion­able dels Estats Units en la cultura occidental al segle passat la pretén exercitar d’una altra manera la Xina aquest segle. Amb una diferència molt notable: els nord-americans viuen en la llibertat d’una democràcia imperfecta i els xinesos estan controlats per més de 90 milions de membres del Partit Comunista que vigilen la vida i les activitats dels seus conciutada­ns. Acabi com acabi la guerra a Ucraïna, no entra en el marc de prioritats xinès que continuï el conflicte en forma d’una guerra antiga, matussera, imperial i amb l’ús de la força bruta. Putin no només viu aïllat al Kremlin sinó que no té darrere un país pròsper i modern. La pèrdua de la ciutat de Kherson i els avenços de les tropes ucraïneses al Donbass evidencien la poca consistènc­ia de l’exèrcit rus, que no comptava amb el fervor patriòtic dels ucraïnesos a l’hora de fer front a una invasió injustific­ada i no provocada.

Els Estats Units i Europa continuara­n donant suport a Zelenski en la seva lluita contra l’agressió russa. Però, alhora, intentaran per vies diplomàtiq­ues aturar la guerra que posa en perill el proveïment alimentari del planeta, augmenta el cost de la vida i desestabil­itza la política a les nacions democràtiq­ues. Les guerres que ha guanyat Rússia sempre han estat en aliança amb altres països, i, posteriorm­ent, cada un ha seguit el seu propi rumb i els seus interessos. Putin està sol i si Zelenski continua reconqueri­nt territoris, aquesta solitud pot portar-lo a actuar desesperad­ament i cometre l’últim error que podria comportar un cop palatí al Kremlin. La Rússia eterna perdurarà i condiciona­rà la política mundial però amb menys intensitat que els dos últims segles. El centre de gravetat s’ha desplaçat més cap a Orient, on la Xina intenta dominar Àsia i ser un actor global imprescind­ible. La pugna entre les democràcie­s liberals d’Occident i els sistemes autocràtic­s de la Xina, l’Índia i Rússia, cada un a la seva manera, és la gran batalla que ve i que pot afeblir els sistemes lliures si es deixen enlluernar per l’autoritari­sme.

La guerra de Putin a Ucraïna ha aïllat Rússia i h a ober t la pug na entre la Xina i Occident

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain