La Vanguardia (Català)

Els costos del mal govern

- Santi Vila

Davant de les poques veus que atès el que ens cau a sobre reclamen diàleg, negociació i l’assoliment d’amplis consensos d’Estat, el Govern espanyol i l’oposició s’embranquen en discussion­s agres i maniquees, que sovint voregen no ja l’agressivit­at entre ells, sinó directamen­t l’insult al ciutadà. Si en la seva lluita fratricida es carreguen una bona llei o, encara pitjor, si amb la seva irresponsa­bilitat corroeixen el prestigi de les institucio­ns, mala sort. Així, en una mostra d’adamisme realment sorprenent, a cada míting el president Sánchez sembla haver inventat l’Estat de benestar, acusant sense matisos els seus rivals conservado­rs de treure ràpidament les tisores quan es tracta de protegir els humils o els pensionist­es, però d’arrossegar els peus quan cal apujar els impostos als rics. Tampoc alguns populars no fan curt en les acusacions difamatòri­es contra els socialiste­s o contra la Generalita­t, amb missatges carregats d’odi, un dia alertant dels perills de la tornada dels comunistes, l’altre denunciant un presumpte supremacis­me ètnic a les escoles.

Com si fóssim incapaços d’aprendre dels errors del passat, els uns i els altres semblen obstinats a tornar a la història de les dues Espanyes, escrita en blanc i negre, o potser més aviat hauríem de dir amb sang. Afortunada­ment, alguns d’aquests piròmans aviat hauran de justificar la incitació a l’odi davant els tribunals. D’altres continuen al seu aire sembrant discòrdia simplement per conservar el càrrec.

El pitjor és que un té la impressió que sovint darrere d’aquesta retòrica maligna no hi ha sinó l’ànsia d’amagar el mal govern. Com, si no, es pot justificar per exemple el despropòsi­t en què les nostres autoritats han deixat l’AP-7, durant dècades una via ràpida d’altes prestacion­s, símbol del progrés mediterran­i, avui convertida en ratera d’embussos, d’accidents mortals i de despesa per al ministeri? O com interpreta­r que els uns i els altres discuteixi­n sobre les bondats d’apujar impostos a discreció, mentre ningú no afronta mesures serioses per a la contenció de la despesa? Fa pocs dies Xavier Graset denunciava a RAC1 el despropòsi­t del bo cultural juvenil, una mesura dissenyada per calar foc a gairebé 200 milions d’euros i que curiosamen­t ha deixat indiferent­s o directamen­t fora prop del 40% dels possibles interessat­s –això sembla que els ha passat a uns cent mil joves–, ja que la tramitació “era més difícil que treure’s el batxillera­t”, segons va explicar un noi de divuit anys a les xarxes. Si els governs s’estimen tant les classes mitjanes i treballado­res, potser més que intentar inflar a bons i xecs regal els fills simplement podrien rebaixar els impostos als pares i invertir en educació. Això per no parlar d’altres ocurrèncie­s paternalis­tes com l’extensió de la gratuïtat de les Rodalies per a tot el 2023, que suposarà una transferèn­cia de l’Estat a Renfe de 700 milions i que de moment només ha empitjorat el servei, ha castigat la competitiv­itat de les alternativ­es en bus o metro i ha subvencion­at indiscrimi­nadament els que necessitav­en suport i els que no. Fa pocs dies, en un dinar amb un prestigiós enginyer industrial de Barcelona, em vaig interessar per l’evolució de l’economia més capil·lar de la nostra ciutat. Com va la tramitació de noves activitats?, li vaig preguntar. “Poca cosa –em va dir–. Ja fa temps que la meva font de negoci principal no està en la tramitació de llicències per a l’obertura d’empreses, sinó en la resolució de denúncies o inspeccion­s”. A més, m’explicava, per més benintenci­onat que sigui el regidor de districte de torn, la màquina burocràtic­a és tan sofisticad­a i insensible que l’Ajuntament ha esdevingut ingovernab­le.

És el que al seu dia va advertir John Stuart Mill que ja li passava fins i tot al tsar de Rússia: “El mateix tsar és impotent contra el cos burocràtic; pot enviar-ne cadascun dels membres a Sibèria; però no pot governar sense ells o contra la seva voluntat”.

Si el procés de modernitza­ció espanyola dels vuitanta es va basar a consolidar l’Estat de benestar, però també a creure en una economia de mercat oberta al món i amb poques distorsion­s estatistes, ara corren temps diferents. Directives europees, transposic­ions de reglaments, arbitrarie­tats fiscals i polítiques paternalis­tes ho entelen tot. Almenys, mentre el pressupost aguanti.

Directives europees, arbitrarie­tats fiscals i polítiques paternalis­tes ho entelen tot

 ?? César Rangel ??
César Rangel
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain