La Vanguardia (Català)

Sanitat i poder

- Fernando Ónega

Aquest és el tercer comentari que escric en una setmana sobre el conflicte sanitari. El motiu d’aquest últim és la gran manifestac­ió que diumenge va inundar el centre de Madrid. I començo amb dos apunts. Primer: quan la premsa diu que l’esquerra veu en la protesta “un punt d’inflexió amb vista a les eleccions”, és evident que es tracta d’aprofitar el malestar per fer fora del poder Isabel Díaz Ayuso. Segon: quan Enric Juliana escriu que les eleccions autonòmiqu­es “se li poden complicar a Díaz Ayuso”, és raonable pensar que el conflicte té, a més de raons objectives, una forta càrrega electorali­sta. I tercer: quan es veuen, com s’han vist, grans artèries de Madrid plenes de manifestan­ts, estem davant una capacitat de mobilitzac­ió evident. Les simples raons electorals no mouen tanta gent. La salut, sí. Potser no hi ha cap motiu d’agitació tan important com un cartell a la porta d’un ambulatori que diu: “No hi ha metge”.

Ignoro si n’hi ha, però n’hi haurà menys en el futur: un informatiu de televisió va preguntar a estudiants de Medicina pel seu projecte de vida i va dominar aquesta resposta: “Treballar a l’estranger”. Suposo que és una decisió que està de moda, però que també té causes fàcils d’entendre. Entre les quals, la poquesa dels salaris, i no només a la sanitat pública. Per aquesta raó Espanya ha patit històricam­ent una sagnia de talent en l’enginyeria, en el progrés tecnològic o en la recerca.

Si és així, la pregunta és elemental: per què no hi ha consens polític per resoldre una cosa que es pot arreglar amb diners i afecta de ple l’Estat de benestar? Perquè la polaritzac­ió també ha arribat al sensible àmbit de la salut. Si Ayuso té un punt feble en la seva gestió sanitària, es tendeix més a fer-la caure que a resoldre el problema. Al seu torn, el seu equip de govern s’enroca per no donar la victòria a l’oposició. I així, no és bona política enfrontar-se al personal sanitari des de la suposició que és manipulat per l’esquerra. No és bona política ferir aquest personal, sobretot després de l’adhesió social que va provocar la pandèmia. I no és bona política anunciar que una manifestac­ió no canvia res. Felipe González va dir després de la primera vaga general: “He entès el missatge”. I va durar vuit anys més en el poder.

El principal motiu d’agitació és un cartell de “No hi ha metge” a la porta de l’ambulatori

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain