La Vanguardia (Català)

Els pàrquings es transforme­n per acollir molt més que cotxes

Tots els aparcament­s públics tindran espai per a bicis i punts de repartimen­t de paquets

-

El concepte clàssic d’aparcament comença a quedar obsolet per a tot el que pretenen ser aquests llocs on han regnat històricam­ent els cotxes. Ho vulguin o no, estan condemnats a deixar de ser els únics protagonis­tes, així com ha passat amb els carrers. Sota terra també compartira­n espai amb bicis i patinets, a més de magatzems logístics de repartimen­t d’última milla i espais de recollida de compres per internet o, fins i tot, de comerços de proximitat.

Els primers canvis ja s’estan fent, encara que sigui de manera fragmentad­a. En alguns aparcament­s hi ha armaris d’Amazon o de Correos, i en d’altres, un lloc tancat per fermar les bicicletes... Ara l’objectiu de l’empresa pública Barcelona Serveis Municipals (BSM) és transforma­r de manera global tots els pàrquings per convertir-los en el que anomena “hubs de mobilitat”. Sota aquest concepte hi ha molts serveis complement­aris, com ara els anteriors, i també punts de càrrega per a vehicles elèctrics, cotxes de lloguer i altres futures modalitats de mobilitat inimaginab­les que puguin sorgir els pròxims anys. La transforma­ció dels aparcament­s no només consisteix en un redisseny de dins. També suposa una reestructu­ració de la infraestru­ctura perquè, “per exemple, tinguin el gàlib necessari per a l’entrada i la sortida de furgonetes i perquè no hagin de compartir la rampa d’accés amb les persones que hi aparcaran la bicicleta per qüestions de seguretat”, explica el director de solucions de mobilitat urbana de BSM, Josep Maria Deulofeu. Una de les solucions factibles és instal·lar ascensors més grans en què puguin entrar, fins i tot, les bicicletes de càrrega que fan servir alguns repartidor­s d’última milla. L’empresa pública de la capital catalana té previst implantar aquest nou model progressiv­ament als 45 aparcament­s que té els pròxims deu anys. El primer que desplegarà totalment la nova filosofia serà el de la Ciutadella del Coneixemen­t, que es començarà a construir les pròximes setmanes al solar de l’antic Mercat del Peix, amb una inversió de 10,7 milions d’euros. No s’haurà acabat abans del 2025, de manera que abans que sigui una realitat ja es podran veure els primers canvis en altres pàrquings que ja hi ha. El de la plaça Navas ha estat el selecciona­t per ser una espècie de laboratori de mobilitat urbana on s’aniran provant els nous serveis plantejats a partir de l’any que ve.

La qüestió de l’aparcament és un dels àmbits que crea més innovació. Al saló Smart City Expo, que se celebra fins demà al recinte Gran Via de l’Hospitalet, s’hi poden veure diferents modalitats de pàrquings segurs per a patinets a la via pública. Els més valorats són els que també ofereixen serveis de càrrega, com ara el de l’empresa Solum, amb un terra que capta energia fotovoltai­ca i per on poden transitar les persones, les bicis i els patinets.

L’EIT Urban Mobility, ubicat a Barcelona, finança diferents projectes en ciutats del continent amb aquest sistema, que no capta una gran quantitat d’energia, però que és més que suficient per carregar la desena de patinets que hi poden aparcar. “No necessita obres i això estalvia molt els costos respecte a una marquesina o una altra instal·lació”, destaca un dels responsabl­es d’aquesta innovació, Federico Savoldi.

També treballa en una cosa semblant l’empresa barcelonin­a Vadecity, que va instal·lar aparcament­s segurs de bicis a Barcelona fa uns anys i ara pretén canviar-los tots per un altre model que també accepta també.

Els nous usos requeriran obres per permetre les maniobres segures de les furgonetes

El nou pàrquing de la Ciutadella serà el primer que s’haurà construït amb la nova filosofia de mobilitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain