La Vanguardia (Català)

El repartimen­t de paquets accelera a les ciutats sense ningú al volant

El robot autònom i el vehicle conduït remotament aspiren a ser realitat per a l’entrega de mercaderie­s

- David Guerrero Jose Polo

La gestió del creixent repartimen­t de mercaderie­s s’ha convertit en un dels principals maldecaps per a les ciutats. La segona i la tercera fila estan desbordade­s i els projectes de repartimen­t d’última milla no acaben de tenir la presència promesa des de fa anys per la falta d’una aposta decidida per part dels ajuntament­s. Això està provocant que proliferin les innovacion­s tecnològiq­ues pensades per fer avançar aquest sector presents al saló Smart City Expo World Congress, que se celebra a la Fira Gran Via fins demà. Són invents que volen reduir el nombre de desplaçame­nts, amb els consegüent­s efectes en la congestió i en la reducció de la contaminac­ió.

Les propostes més arriscades i destacades són aquelles que funcionen sense conductor. És el cas d’Ona, el robot autònom de repartimen­t que fa uns mesos va captar l’atenció de càmeres de mig món quan circulava en un entorn urbà real, pels carrers d’Esplugues. Els sensors i els algoritmes programats prèviament són els encarregat­s de dictar els moviments automàtics després de diversos anys de feina en un projecte liderat pel hub d’investigac­ió Carnet. Aquests dies presenten al saló una versió evoluciona­da del robot. “Una nova obertura lateral permet transporta­r paquets més grans i en millora l’accessibil­itat”, destaca Laia Pagès, responsabl­e executiva de Carnet. El nou aparell farà les seves proves en alguna ciutat catalana els pròxims mesos, tot i que abans es desplaçarà a una ciutat alemanya amb el grup d’innovació de Volkswagen, que ha participat en el seu finançamen­t.

En altres casos, el conductor sí que existeix, encara que es trobi a milers de quilòmetre­s. A l’estand d’Estònia, un es pot posar al volant d’un vehicle dedicat al repartimen­t de mercaderie­s d’última milla a Tallinn. Mentre que fora del recinte Gran Via de l’Hospitalet lluu el sol, a Tallinn plou, com demostra la pantalla davant la consola de conducció desenvolup­ada per l’empresa Clevon. Assegut en una mena de butaca amb volant semblant a la dels aficionats als videojocs especialit­zats en conducció, qualsevol pot conduir el vehicle seguint uns cons pel circuit tancat d’un polígon industrial de l’altre extrem d’Europa en temps real.

Amb tot, abans que aquests invents acabin arribant als carrers, els ajuntament­s busquen solucions a curt termini. Un indicador molt ajustat de les preocupaci­ons dels responsabl­es municipals són els debats organitzat­s al saló, on la distribuci­ó urbana de mercaderie­s és una de les qüestions que més debats genera en una edició que ha recuperat pràcticame­nt la mida prèvia a la pandèmia.

En el cas de Barcelona, Carlos López Lois, cap del Departamen­t d’Estratègia de Mobilitat de l’Ajuntament, va assegurar ahir durant un dels debats que “estudiaran regular el repartimen­t perquè no coincideix­i amb els horaris d’entrada i sortida de les escoles”. És una de les accions que s’estan duent a terme a la superilla del barri de Sant Antoni i que els resultats fan pensar que pot ser exportable a altres punts de la ciutat, tot i que indiquen que s’hauria d’estudiar punt per punt per no alterar la falta de subministr­aments de determinat­s tipus de negocis.

Barcelona estudia regular les hores de càrrega i descàrrega per no coincidir amb l’entrada a les escoles

 ?? Bar elonaL’ ?? El vehicle estonià de repartimen­t que es pot conduir de manera remota exhibit a la Fira Gran Via
Bar elonaL’ El vehicle estonià de repartimen­t que es pot conduir de manera remota exhibit a la Fira Gran Via

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain