La Vanguardia (Català)

Ferrocarri­ls estrenarà freqüèncie­s de metro al Vallès el 9 de desembre

- David Guerrero

La revolució de la línia del Vallès de Ferrocarri­ls de la Generalita­t (FGC) ja té data: el divendres 9 de desembre. A partir d’aquest dia, la companyia deixarà de seguir un horari preestable­rt i passarà a circular amb una cadència determinad­a, com ho fa el metro. En hora punta, els trens passaran cada dos minuts i mig per Sant Cugat i cada cinc minuts des de Sabadell i Terrassa.

Són els viatgers d’aquestes dues ciutats els que més notaran el canvi, ja que disposaran del doble de freqüèncie­s que ara entre dos quarts de vuit i dos quarts de deu del matí. La resta del dia la freqüència serà de deu minuts a les dues grans ciutats del Vallès i cada cinc minuts a Sant Cugat. El nombre de places s’incrementa­rà un 37% de manera global, i tindrà una capacitat total de 110 milions anuals de viatgers en lloc dels 80 a què podia arribar amb el sistema actual.

Tot i que abans de la pandèmia es registrave­n 66,3 milions de viatges anuals, el principal problema es dona en hora punta, amb aglomeraci­ons preocupant­s. La línia del Vallès és una de les que més congestió registra a primera hora del matí, especialme­nt des que es van fer les prolongaci­ons de Sabadell i Terrassa. Abans de la pandèmia, al tram entre Sant Cugat i l’estació barcelonin­a de Provença se superava el 100% de la capacitat i les últimes setmanes s’ha acostat perillosam­ent a aquests nivells.

El canvi també simplifica­rà l’organitzac­ió de les línies. Desapareix­en els trens semidirect­es i l’S5 (Sant Cugat), l’S6 (Universita­t Autònoma) i l’S7 (Rubí) per concentrar-ho tot a l’S1 (Terrassa) i l’S2 (Sabadell), que pararan en totes i cada una de les

Els trens passaran en hora punta cada dos minuts i mig a Sant Cugat i cada cinc a Sabadell i Terrassa

estacions. Es complement­aran al seu torn a la capital catalana amb l’L6 (Sarrià), l’L7 (Av. Tibidabo) i l’L12 (Reina Elisenda). El canvi d’horaris és possible després de la compra de 15 nous trens a Stadler. Els usuaris ja fa uns mesos que hi viatgen perquè s’han anat incorporan­t a mesura que arribaven. Després d’haver de fer alguns ajustos per problemes tècnics menors en aspectes com les pantalles d’informació o la climatitza­ció, ara ja es considera que estan completame­nt a punt per donar servei amb total normalitat i es pot afrontar el canvi de la manera de funcionar. A més de nous trens, ha calgut fer obres. Durant la pandèmia es van prolongar les andanes de l’estació de plaça Catalunya per implementa­r el nou sistema d’entrada automàtica de trens. Amb aquest sistema, a partir del desembre, es pretén portar al límit la infraestru­ctura i arribar al màxim nombre de circulacio­ns possibles.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain