La Vanguardia (Català)

Barcelona il·luminarà aquest Nadal les obres dels eixos verds

L’Ajuntament paga i instal·la els ornaments dels carrers Consell de Cent i Girona i de la ronda de Sant Antoni

- Luis Benvenuty

L’Ajuntament de Barcelona il·luminarà aquestes festes de Nadal les obres dels futurs eixos verds del districte de l’Eixample. Parlem del carrer Consell de Cent i del carrer Girona, així com de la ronda de Sant Antoni. Es tracta d’una de les novetats més vistoses, o almenys curioses, de la campanya municipal per animar aquesta campanya, marcada per la contenció energètica i l’aprofitame­nt dels muntatges que es van estrenar l’any passat. Després de les vicissitud­s pandèmique­s, l’encesa inaugural s’allunya una altra vegada del centre i es farà a la plaça major de Nou Barris, el 24 de novembre, coincidint amb el ja tradiciona­l black friday.

Amb l’objectiu de demostrar responsabi­litat davant la ciutadania, el govern de l’alcaldessa Ada Colau i les principals associacio­ns de comerciant­s van acordar escurçar una hora cada dia l’encesa de llums, tal com va avançar La Vanguardia ja fa unes setmanes. El gest que sempre suposa apagar els llums és més rellevant que l’estalvi que almenys en aquest cas suposa. A plaça Catalunya, al carrer Aragó i a la Gran Via l’Ajuntament penjarà els mateixos decorats lluminoses que l’any passat. Això de celebrar l’encesa inaugural en un barri lluny dels eixos més transitats sempre va ser una manera de donar suport al comerç de proximitat.

I el Consistori barceloní cada any sol adornar pel seu compte els enclavamen­ts que estan afectats per obres importants, és a dir, per obres llargues. El principal objectiu d’aquesta iniciativa sempre va ser mitigar en la mesura que es pugui els inconvenie­nts que els trepants i altres màquines poden causar entre veïns i comerciant­s en una època tan assenyalad­a. Realment a l’alcaldessa Colau i als seus no li van agradar mai gaire aquesta classe de fastos, els decorats de Nadal de l’espai públic principalm­ent, i ja fa molt temps, sobretot en l’anterior mandat, els van tractar com a símptomes del consumisme més inconscien­t i insostenib­le. No és pas insignific­ant que la presentaci­ó dels llums d’aquest Nadal fos oficiada ahir per tres socialiste­s: el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, la regidora de Comerç, Montserrat Ballarín, i el regidor de Turisme i del districte de Nou Barris, Xavier Marcé. Que ningú no se senti enganyat: els llums de Nadal sempre van comportar posicions molt ideològiqu­es, tant en una banda com a l’altra.

Tot i això, amb el temps, la pressió dels socialiste­s a l’executiu municipal, i especialme­nt la del teixit productiu de la ciutat, va obligar els comuns a moderar la seva acció de govern sobre això. Des d’aleshores les concession­s sumen moltíssim. I ara per ara les obres controvert­ides, polèmiques i crucials que transforma­ran el cor del districte d’Ildefons Cerdà obliga el govern municipal a tirar tota la llenya al foc. L’executiu de l’alcaldessa Colau no es pot permetre que molts comerciant­s surtin a la televisió lamentant que les obres de pacificaci­ó dels carrers els van arruïnar la campanya de Nadal, precisamen­t aquesta, la de la consolidac­ió de la normalitat d’altres temps.

A finals d’estiu es van començar al carrer Consell de Cent i al carrer Girona les obres de la futura superilla de l’Eixample, uns treballs molt intensos que el govern de Colau està entossudit a acabar a una velocitat rècord, abans de les pròximes eleccions municipals, a finals de maig. Aquesta transforma­ció és un dels vaixells insígnia de l’executiu municipal aquest mandat. I aquesta setmana han començat les obres de desmantell­ament de la gran plataforma de formigó de la ronda de Sant Antoni, entre els barris de Sant Antoni i del Raval. Aquestes obres duraran quatre mesos, la campanya de Nadal serà el moment culminant i són el preludi de la urbanitzac­ió definitiva d’aquest vial, una obra que ara per ara no té consens polític ni veïnal i que també és l’avançament de la reforma de totes les rondes que passen per l’Eixample i Ciutat Vella. “Altres anys ens en vam encarregar nosaltres, dels llums de Nadal –explica un comerciant de la ronda–, però estem a punt d’entrar en un any electoral i som més mediàtics que mai! Ara tothom en parla”.

L’acte inaugural de la campanya es farà a la plaça major de Nou Barris

La ciutat retalla l’encesa dels llums de Nadal per reduir un 31% el consum energètic

 ?? Ana Jiménez ?? Les obres de la superilla de l’Eixample, al carrer Girona
Ana Jiménez Les obres de la superilla de l’Eixample, al carrer Girona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain