La Vanguardia (Català)

Inútils ben remunerats

- Pere Solà Gimferrer

La meva feina és bàsicament inexistent: l’única cosa que faig és remoure papers i esperar que ningú se n’adoni”, confessa en David (David Hornsby), el productor executiu del videojoc Mythic quest. Després que marxin els creatius principals, intenta que els propietari­s de l’empresa no vegin que està cobrant un salari bestial per no cardar ni brot. L’hi reconeix a la Carol (Naomi Ekperigin), una altra que no sap què fer amb la jornada laboral: li van adjudicar el càrrec de cap de diversitat i ni tan sols entén en què consisteix el nou rol.

En David, però, l’hi resumeix: li han donat recursos i poders insuficien­ts per així tenir zero impacte a l’empresa, servir de coartada a escala d’imatge i mantenir l’statu quo. Si vol conservar el lloc de feina, li aconsella “passar informes d’aquí cap allà i emplenar el calendari de reunions”.

El diàleg de la comèdia de culte Mythic quest, que ha tornat amb una tercera temporada a Apple TV+, té com a objectiu situar l’espectador a l’estudi de videojocs des que es van disgregar els personatge­s. Si la sèrie és brillant és perquè, de passada, mentre busquen l’acudit, els creadors Rob McElhenney, Megan Ganz i Charlie Day aprofiten per retratar la naturalesa de tants càrrecs alts, intermedis, assessors i consultors que, com en David i la Carol, absorbeixe­n recursos, dificulten sinergies i, de fet, no serveixen per absolutame­nt res.

La reflexió no s’allunya gaire de l’Imperi Galàctic mostrat a Andor, la preqüela de Star wars en emissió a Disney+. Tony Gilroy aporta píndoles de thriller adult quan mostra els inicis de la resistènci­a amb Cassian Andor (Diego Luna) afegint-se de casualitat al moviment i Mon Mothma (Genevieve O’Reilly) de senadora rebel.

Però aquesta mirada adulta també es tradueix en una visió versemblan­t de com funcionari­a un règim com el de Palpatine: una consecució de reunions avorridíss­imes plenes de llepaculs que resten a l’espera que la lleialtat els condueixi a l’ascens. Dedra Meero (Denise Gough) i Syril Karn (Kyle Soller), a priori els malvats de la sèrie, en realitat són herois laborals: podrien ser uns inútils com la resta de funcionari­s de la dictadura i, en canvi, són proactius. Qui havia de dir que, després de la magnífica i distòpica Severance (Apple TV+), les crítiques més mordaces a l’absurditat burocràtic­a i empresaria­l arribarien de llocs tan oposats de la galàxia televisiva.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain