La Vanguardia (Català)

Aragó vol convertir els residus ramaders en una “fàbrica” de fertilitza­nts

Els adobs químics s’han encarit un 150% a causa de la guerra d’Ucraïna

- Antonio Cerrillo

L’encariment dels fertilitza­nts nitrogenat­s (a causa de la guerra d’Ucraïna) obliga que les administra­cions, les empreses i els agricultor­s es moguin. Cal obtenir nous fertilitza­nts per al camp en un moment en què aquests productes s’han encarit fins a un 150%.

En aquest sentit, el Govern d’Aragó ha emprès els plans per substituir els fertilitza­nts nitrogenat­s industrial­s convencion­als per purins i fems, adobs orgànics amb una eficàcia demostrada i que, una vegada estabilitz­ats, tindran més que mai una segona oportunita­t.

Les noves propostes s’han presentat a la I Trobada Internacio­nal Renowagro, que s’ha celebrat al Palau de Congressos Expo de Saragossa.

La idea és fer girar la roda d’un nou cercle virtuós per aprofitar el nitrogen dels residus ramaders, fonamental per fer créixer les plantes. Sobren purins de les granges i, a més, els preus dels fertilitza­nts industrial­s són prohibitiu­s. “Volem promoure el sector dels fertilitza­nts: fer servir el purí com a fertilitza­nt”, diu Joaquín Olona, conseller d’Agricultur­a, Ramaderia i Medi Ambient. La fórmula buscada no és aplicar purins i fems directamen­t i sense més ni més, sinó transforma­r-los amb la finalitat de produir un fertilitza­nt nitrogenat alternatiu als convencion­als”. La intenció és aconseguir que el nou producte tingui “les garanties, la qualitat i les condicions” exigibles. L’objectiu és que aquesta nova línia d’acció permeti el desenvolup­ament de tecnologie­s i posi a punt nous processos industrial­s.

El conseller Olona admet que l’aplicació o l’abocament de purins per adobar els camps és “un problema ambiental a l’Aragó (“No és més greu que en altres parts d’Espanya o d’Europa, però el tenim”), ja que es filtren, penetren al subsol i contaminen les reserves d’aigua subterràni­es per un excés de nitrats. Però creu que el nou plantejame­nt permet “afrontar amb garanties aquest problema”.

“El volum de nitrogen procedent de purins i fems a l’Aragó és d’unes 110.000 tones i les necessitat­s que tenen els nostres cultius és d’aproximada­ment aquesta mateixa quantitat”, diu. Si finalment aquesta és la solució, “no necessitar­íem importar els fertilitza­nts nitrogenat­s”, sentencia.

El president Lambán va considerar que ara s’han de fer modificaci­ons en la regulació estatal, ja que l’actual normativa “limita molt” l’ús de fertilitza­nts orgànics. Sergio Atares, director de planificac­ió estratègic­a del grup Tervalis, explica que els nous coneixemen­ts científics sobre les dejeccions ramaderes ara permeten aprofitar més bé el purí. Per això, proposa actuar in situ per estabilitz­ar el producte i preservar la riquesa fertilitza­nt del nitrogen; i, després, afegir els elements que n’afavoreixe­n la conservaci­ó. Com a fórmula de suport, es planteja la construcci­ó de mòduls (com ara basses), i “com més a prop de la granja, millor”.

El món dels fertilitza­nts s’ha vist commociona­t per la guerra d’Ucraïna, que ha impactat sobre la producció d’aquests productes, atès que el gas natural es fa servir com a matèria primera a la cadena de producció. “Un 84% de totes les necessitat­s de nitrogen (clau per a les plantes) es podrien cobrir amb aquesta matèria orgànica, mentre que actualment el seu pes és d’un 48%”, diu Sergio Atares. c

Els purins s’aprofitari­en després de ser sotmesos a processos d’estabilitz­ació i conservats

 ?? Orlando Barr a / EFE ??
Orlando Barr a / EFE
 ?? Javier Cebollada / EFE ?? El ministre d’Agricultur­a Luis Planas i el president Javier Lambán
Javier Cebollada / EFE El ministre d’Agricultur­a Luis Planas i el president Javier Lambán

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain