La Vanguardia (Català)

Un pèl-roig ben plantat

-

La veritat no acostuma a estar mai a l’altura de les grans històries. Aquesta circumstàn­cia va jugar a favor del criminal que entre les nits del 22 de febrer del 1968 i del 31 d’octubre del 1969 va violar i va assassinar tres dones a Glasgow. Patricia Docker, Jemima McDonald i Helen Puttock eren casades, havien sortit a ballar al Barrowland i totes tres es van creuar amb un

jove ben plantat, pèl-roig, que les va picar, violar i estrangula­r. Totes tres tenien la menstruaci­ó i el criminal es va emportar les seves bosses de mà i la roba, però va deixar les compreses col·locades al costat del cos. Un mateix patró de conducta per a un sàdic sexual, organitzat i meticulós, que es va esfumar després de l’últim assassinat i va alimentar uns mites i llegendes que perduren a Escòcia. Pat Docker va ser la primera del serial sàdic d’un assassí que els periodiste­s van batejar amb el sobrenom de Bible John, per les declaracio­ns dels testimonis, especialme­nt de la germana de l’última víctima. “Ens va dir que es deia John i va citar passatges de la Bíblia”.

La Pat tenia 25 anys, era auxiliar d’infermeria i mare d’un nen amb qui vivia a casa dels pares després de separar-se d’un militar. Aquell 22 de febrer era dijous i a la sala Barrowland s’hi celebrava “la nit secreta”, una festa en què els assistents ocultaven les aliances de casats i els noms per accelerar flirtejos ín

tims i permesos als racons del saló. Nombrosos testimonis van relatar que havien vist ballar la riallera Pat tota la nit amb un jove de poc més de 20 anys, ben plantat, pèl-roig i exageradam­ent elegant. Al matí següent un fuster va descobrir el cadàver nu de la dona. La van abandonar a dos carrers de la casa dels pares. Jemima McDonald també va acudir a ballar al Barrowland la nit del 17 d’agost del 1968. Tenia 32 anys i tres fills. Uns nois que jugaven a les ruïnes d’un edifici a Mackeith Street, al costat del ball, en van trobar el cos. Com a l’anterior, li faltava la bossa de mà i la roba.

La nit de Halloween de l’any següent, Helen Puttock, de 29 anys, i la seva germana Jeannie van acudir al Barrowland. La ciutat ja parlava dels crims de les dones que havien sortit a ballar, però no tant com per buidar les pistes.

La Jeannie després va explicar que van flirtejar amb dos homes que es deien John. La Helen no va deixar de parlar amb un pèl-roig que vestia un estrany vestit de botonadura simple, botins de pell i que tenia els incisius centrals lleugerame­nt superposat­s. Exageradam­ent educat, l’home va citar Moisès i es va oferir a portar-les a casa. Primer va deixar la Jeannie i al matí següent, el marit de la Helen la va trobar assassinad­a al pati de casa seva. Com les anteriors, havia estat agredida, violada i en el seu cas, tenia signes de no haver posat les coses fàcils a l’assassí.

L’últim dels tres crims va desbocar la por d’una ciutat que va deixar sobtadamen­t de ballar i es va lliurar a devorar amb fascinació els escassos avenços d’un equip de detectius liderats pel superinten­dent Joe Beattie. Van entrevista­r més de 7.000 persones i no hi va haver ni un detingut. Uns anys després es va especular sobre la responsabi­litat de Peter Tobin, un famós criminal de Glasgow, ciutat que va abandonar amb 21 anys després que cessessin els crims. Li agradava ballar i era religiós, malgrat que la policia no va trobar mai un vincle amb els tres assassinat­s.

 ?? LV ?? La Patricia, la Jemima i la Helen, les tres víctimes de John Bible
LV La Patricia, la Jemima i la Helen, les tres víctimes de John Bible
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain