La Vanguardia (Català)

Tothom balla a Loop

La fira de videoart celebra la 20a edició a l’hotel Almanac

-

Fascinada per la diversitat de vídeos de ball que persones d’arreu del món pengen diàriament a internet, l’artista holandesa Anouk Kruithof es va proposar el 2018 un projecte enciclopèd­ic: reunir en una pel·lícula calidoscòp­ica 1.000 estils de dansa, des d’un tòrrid perreo en una discoteca àrab fins a extravagan­ts balls de saló en una platja, espontanis txa-txa-txas als carrers de l’Havana o una èbria conga en un casament en un saló familiar. Gràcies a cinquanta ajudants, va rescatar 8.800 clips de YouTube amb qui va crear una fascinant coreografi­a, Universal Tongue, en què de manera simultània tots semblen estar ballant la mateixa música i celebrant junts la vida.

D’Istanbul a Moscou. Una versió de quatre hores –la videoinsta­l·lació consta de vuit canals– es pot veure fins dijous a l’habitació 108 (galeria Valeria Cetraro de París) de l’hotel Almanac, altra vegada seu de la fira de videoart Loop després d’un parèntesi a La Pedrera a causa de la pandèmia. “Les habitacion­s són l’espai ideal, és com si fossis a casa”, assenyala el col·leccionist­a Jean-Conrad

Lemaître, president del comitè de selecció de les 43 galeries participan­ts, majoritàri­ament europees, tot i que també n’hi ha de Mèxic, Israel o Istanbul. També n’hi ha una moscovita, Osnova, que presenta una pel·lícula de Nikita Shojov, Claxon. Mi querido dulce amigo, en què el visitant s’endinsa en els records i pensaments d’una dona a través d’uns cascos de realitat virtual. Els responsabl­es de Loop van debatre molt sobre la conveniènc­ia o no de cancel·lar la galeria russa en plena guerra amb Ucraïna, però al final es va imposar la “rellevànci­a” de la seva proposta i el tarannà de la mateixa galerista, Alena Kurmaixeva, que a la passada edició de la fira Liste de

Basilea va cedir el seu espai a una galeria ucraïnesa.

El lloc de les cançons. A més del treball de Kruithof, la dansa també és l’element central d’Anahit, de Laura Hermanides (The Curators Room), la protagonis­ta de la qual troba en el moviment efectes guaridors per a un trauma de violació. I pel visitant, és tot un bàlsam confrontar-se a Solo puedo bailar una canción, d’Arash Fayez a Àngels Barcelona, un recorregut pel Raval a través de la música amb què diferents persones migrants es continuen connectant amb el lloc que van deixar i de què, tot i això, continuen formant part.

Barbers migrants. La migració, des d’una mirada íntima i sensorial, també és el tema de Hair Work, un treball del duo brasiler Dias & Riedweg que parteix de la premissa que cada persona té una mirada única sobre el món. En aquest cas, s’endinsen a les perruqueri­es d’Hamburg on barbers turcs, iraquians, afganesos i pakistanes­os cuiden un ofici que, tal com explica Maurici Dias, “van aprendre els uns dels altres als camps de refugiats on van estar retinguts abans de la seva entrada a Alemanya”. El vídeo, a la galeria Bendana | Pinel Art Contempora­in de París, parteix d’un encàrrec de Roger Buergel perquè s’inspiressi­n en una peça del Museu d’Arts i Oficis d’Hamburg, en aquest cas, una peça feta de brodats i trenes, els cabells rossos dels quals evoquen un passat que ha donat lloc a una nova realitat multicultu­ral.

Futurs desassosse­gants. El viatge constant per l’espai i el temps de vegades esdevé un futur desassosse­gant amb un personatge mig home mig rata envoltat de vells maniquins que, lluny d’alleujar el seu aïllament, acabaran per exacerbar la seva solitud ( Roger la rata, de Roger Ballen, a la galeria Senda). O bé es planten en el present d’una Cuba on el repudi dels veïns davant els que consideren dissident és l’arma de l’Estat. A Casa negra, de Marc Castell (Albarrán Bourdais), el càstig de la turba és pintar la casa de color negre. El delicte de la seva propietàri­a és haver rebut diners de familiars als EUA.

L’última femella de la bomba. Els col·leccionist­es, que ahir recorrien els passadisso­s de l’hotel entre artistes i profession­als dels museus, poden adquirir peces el preu de les quals oscil·la entre els 2.500 i els 60.000 euros. Aquesta última és obra de Leslie Thornton i es titula Cut from Liquid to Snake, un sofisticat treball que sorgeix com a resposta emocional de l’artista a la seva pròpia història familiar: el seu pare, enginyer del Projecte Manhattan, va ser qui va posar l’última femella, i hi va escriure el seu nom, a la bomba atòmica que es va llançar sobre Hiro- shima.

 ?? Llibert Teixidó ?? Cut from Liquid to Snake, de Leslie Thornton, a la galeria Rodeo
Llibert Teixidó Cut from Liquid to Snake, de Leslie Thornton, a la galeria Rodeo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain