La Vanguardia (Català)

El Macba obre el debat del compromís dels museus amb el medi ambient

- Lara u

El Museu d’Art Contempora­ni de Barcelona (Macba) ha celebrat aquest dimarts la primera jornada de Museus i Sostenibil­itat. Una iniciativa que el museu té previst fer cada any i que té com a objectiu que els museus no siguin aliens als problemes que causa el canvi climàtic

A la jornada hi van anar diferents convidats, com ara Evelio Acevedo, director general del Thyssen; Miguel Zugaza, director del Museu de Belles Arts de Bilbao; Manuel Ciraqui, comissari del Museu Guggenheim de Bilbao, i Markus Reymann, director de TBA21-Academy. A més, com a amfitrions, també hi van anar la directora del Macba, Elvira Dyangani; la responsabl­e d’exposicion­s del Macba, Hiuwai Chu, i Cristina López, directora de la Fundació Macba.

Tots van posar en comú les respective­s experiènci­es desenvolup­ades en el sector cultural, així com els reptes que es plantegen, tant en el present com en el futur, com per exemple la importànci­a de reduir l’impacte de la petjada de carboni. Un aspecte en què tots, asseguren, estan treballant. “La sostenibil­itat és una cultura. Facis el que facis té un impacte”, va admetre Zugaza.

La cita també es va convertir en una oportunita­t per ex

posar el paper de la digitalitz­ació en tot aquest procés. “Una via que es va accelerar a causa de la pandèmia”, va reconèixer Acevedo per la seva part, després de recordar tots els mesos en què tots els museus es van veure obligats a tancar les portes per l’emergència sanitària originada per la covid. “Va ser un període en què vam tenir més consciènci­a del que representa­va aquella transforma­ció, tot i que ràpidament ens vam adonar que no tot s’hi valia en l’àmbit digital. El Thyssen té el model museístic consolidat, i el model digital ha d’ampliar horitzons i possibilit­ats, però no ha de canviar pas el caràcter”, va reflexiona­r el director general del museu.

Amb tot, els ponents han previst les noves possibilit­ats que es plantegen, com ara “poder crear exposicion­s i recorregut­s virtuals o convidar comissaris que expliquin les mostres sense l’obligatori­etat de desplaçar-se”, va remarcar la directora Dyangani. Ciraqui, per la seva part, va ampliar aquest punt de vista en la xerrada que va fer després i va insistir en altres aspectes, com ara “la importànci­a de triar el transport, i prioritzar el transport elèctric

La jornada, que podria ser anual, pretén reforçar la idea que la sostenibil­itat també és cultura

davant del transport de combustió, sempre que sigui possible”.

I, d’altra banda, va incidir en “la necessitat que es transformi­n les infraestru­ctures en què basem la nostra programaci­ó. Si es pot triar entre construir i no construir, es triarà la segona possibilit­at. Sempre que es pugui, es reciclaran murs. Si es poden evitar les opcions que consumei

xin energia, s’evitaran, i es prioritzar­à la llum natural, per exemple. I, per descomptat, també es promouran els artistes locals”.

A la jornada d’ahir també hi va haver l’oportunita­t de remarcar “la importànci­a del finançamen­t públic i privat i de crear recursos de manera autònoma, ja que això aporta seguretat a l’hora de treballar i de complir amb tots els projectes, que molts de cada vegada tenen més relació amb la sostenibil­itat i el canvi climàtic”.

 ?? José Colón / Shooting ?? Un moment de la jornada d’ahir al Macba
José Colón / Shooting Un moment de la jornada d’ahir al Macba

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain