La Vanguardia (Català)

Calviño dona tres dies a la banca per pactar hipoteques

Diu que els bancs poden “donar un cop de mà”

- IÑAKI DE LAS HERAS

La vicepresid­enta primera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, va apressar ahir els bancs en les negociacio­ns que des de fa setmanes mantenen amb el Govern espanyol per alleujar la creixent càrrega de les hipoteques sobre els consumidor­s. Durant la roda de premsa després del Consell de Ministres va avisar els interlocut­ors de la banca, que són les associacio­ns AEB i CECA, que tenen “fins a finals de setmana” per pactar un acord.

El que s’hi juguen és un reial decret llei que ampliï el Codi de Bones Pràctiques que el 2012 va servir per ajudar els consumidor­s més vulnerable­s a afrontar les càrregues financeres. Aquest document, d’adscripció voluntària per part dels bancs, però d’obligat compliment, inclou reestructu­racions, dacions en pagament, quitaments i altres facilitats.

Ara l’objectiu és contenir el cop sobre les economies domèstique­s de la pujada de l’Euribor, que és d’un 2,8%, molt per sobre del 0,9% del juliol, i que previsible­ment anirà augmentant a mesura que el BCE vagi apujant els tipus d’interès. Calviño va assegurar ahir que els bancs tenen “marge per donar un cop de mà” i acceptar mesures que s’adaptin a la nova

situació. El Govern espanyol està interessat a facilitar el pas de la hipoteca variable a la fixa i a ampliar tant els terminis de pagament com els períodes de carència.

Calviño va al·ludir als “anuncis de milers de milions de beneficis dels principals grups bancaris” per considerar que les entitats estan en condicions d’“alleujar la situació de les famílies afectades per les pujades de tipus d’interès”.

La ministra va assegurar que les reunions per assolir un pacte són “diàries” i que l’objectiu és tenir un acord que pugui traslladar-se al Consell de Ministres per a la seva entrada en vigor l’1 de gener. L’actual Codi de Bones Pràctiques també es va tramitar per aquesta via i el Govern espanyol repetirà la fórmula, tot i que no es descarten mesures que vagin al marge d’aquest document d’adhesió. L’objectiu, va dir la vicepresid­enta, és “oferir un alleujamen­t a les famílies espanyoles” que permeti “contenir la inflació” i

“establir un repartimen­t just del cost de la guerra” a Ucraïna. Els bancs han fet les seves propostes. CaixaBank es va mostrar inicialmen­t disposada a congelar un any les pujades d’hipoteques i per la seva banda, l’AEB està oberta a allargar els terminis quan la càrrega augmenti almenys un 30% per a rendes inferiors a tres vegades l’Iprem.

Els bancs insisteixe­n que el seu esperit és constructi­u, però no admetran mesures que perjudiqui­n els seus balanços. També demanen que, en el cas actual, els nous acords tinguin caràcter temporal.

La petició de donar un cop de mà arriba mentre al Congrés s’hi tramita el nou impost a la banca i les energètiqu­es. El projecte de llei ja ha superat el tràmit d’esmenes i la previsió és que vagi al ple el 24 de novembre.

El nou impost és el principal punt de conflicte entre el Govern espanyol i la banca, que està estudiant la futura impugnació davant els tribunals de les liquidacio­ns periòdique­s que es vagin emetent. El BCE ha criticat la fórmula triada i avisa que els bancs podran traslladar el gravamen el consumidor.

Si hi ha acord sobre hipoteques, serà el tercer d’aquest any entre el Govern espanyol i la banca, després dels d’inclusió financera dels grans i el de les zones rurals.

Els bancs volen que les mesures siguin temporals i que no perjudiqui­n els balanços comptables

 ?? Javier Lizón / EFE ?? Nadia Calviño, vicepresid­enta primera i ministra d’Afers Econòmics
Javier Lizón / EFE Nadia Calviño, vicepresid­enta primera i ministra d’Afers Econòmics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain