La Vanguardia (Català)

El pacificado­r

- Mariano Guindal

Pedro Sánchez, com a jugador de bàsquet, sap que quan tens el partit perdut només el pots remuntar fent triples. Es tracta d’una estratègia molt arriscada, però de vegades no queda altre remei. Això és el que ha fet amb l’eliminació del delicte de sedició i deixar expedit el camí a un tripartit per fases: primera, aprovar els pressupost­os a Catalunya i a Espanya; segona, pacte municipal entre ERC, Podem i PSC per repartir-se el poder territoria­l; i tercera, garantir la governabil­itat fins al final de la legislatur­a tant a la Generalita­t com a la Moncloa malgrat tenir governs en minoria. En cas que li surti bé la jugada, tindria una oportunita­t per revalidar per quatre anys més la presidènci­a del Govern central. És el que ha vingut a dir enigmàtica­ment el portaveu parlamenta­ri socialista Patxi López quan explica que aquesta mesura permetrà al Govern espanyol fer política a Catalunya. El seu impacte en l’economia seria tremendame­nt positiu i podria esmorteir una crisi que s’anirà aguditzant a mesura que avanci l’any que ve. Es digui el que es digui, aquesta espècie d’amnistia camuflada era la condició sine qua non exigida per ERC per donar suport als pressupost­os generals de l’Estat. Només cal repassar l’hemeroteca i escoltar les advertènci­es que havia anat fent el seu portaveu parlamenta­ri Gabriel Rufián.

Per a Sánchez, és vital aprovar els pressupost­os per al 2023 perquè suposa disposar de prop de 24.000 milions més en ple any electoral. Els pressupost­os suposen un augment de la despesa no financera respecte a l’exercici anterior d’un 5,6%. Si no hagués tingut el suport d’ERC s’hauria vist obligat a prorrogar els comptes del 2022 i això hauria suposat una congelació de la despesa pública.

Des del punt de vista de l’ortodòxia econòmica hauria estat el més adequat, perquè amb l’ajuda de l’augment de la recaptació hauria permès reduir el dèficit i el voluminós deute generat durant el seu mandat. Tot i això, des del punt de vista polític hauria estat la tomba electoral dels socialiste­s. Però a mitjà i llarg termini el més important és l’estabilita­t que proporcion­arà un nou tripartit per a l’economia catalana i espanyola. Des que es va iniciar el procés s’ha posat de manifest que la dialèctica independen­t is tesconstit­ucionalist­es no ha funcionat.

Els pressupost­os suposen disposar de 24.000 milions més l’any electoral

Les contradicc­ions entre l’esquerra d’ERC i la dreta de Junts han impedit gestionar la Generalita­t. També ha fet extraordin­àriament difícil concretar els suports del govern de coalició d’esquerres per tirar endavant les seves propostes.

Al contrari, recuperar la dialèctica esquerra-dreta, deixant la parcel·la identitàri­a per a la taula de negociació, facilita afrontar els autèntics problemes dels ciutadans. Si la jugada li surt bé quedarà com l’autèntic pacificado­r de Catalunya, que afegit a la presidènci­a europea és la seva gran carta per guanyar el partit a Núñez Feijóo.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain