La Vanguardia (Català)

Ferrmed demana 100.000 milions per al transport de mercaderie­s a la UE

L’organitzac­ió veu clau el sector ferroviari per a la lluita contra el canvi climàtic

- Esthe He e a

L’associació empresaria­l europea Ferrmed va reclamar ahir a Brussel·les la necessitat d’invertir més i de manera més eficient en la xarxa ferroviàri­a en un moment clau de la lluita contra el canvi climàtic. Per això, calcula que són necessaris 100.000 milions d’euros addicional­s d’aquí al 2030, dels 300.000 milions previstos per la Comissió. L’organisme va presentar l’últim informe sota el títol Trànsit i optimitzac­ió del canvi modal a la UE, que fa una sèrie de recomanaci­ons perquè d’aquí al 2030 almenys un 30% del transport de llarg recorregut sigui per ferrocarri­l o via fluvial, tal com preveu l’Executiu comunitari. L’objectiu és que el tren es converteix­i en un complement del transport rodat per “estalviar costos i reduir les emissions contaminan­ts”. A la publicació també s’hi suggereix que gran part de la inversió en el transport de mercaderia es concentri on hi ha més trànsit ferroviari —uns 18.000 quilòmetre­s dels més de 70.000 quilòmetre­s de vies que hi ha a la UE, i que represente­n un 65% del tràfic de mercaderie­s —. L’ eix BarcelonaT­arragona és el tercer més transitat, després dela conca del Rhur i de la zona al voltant de Milà, segons l’informe, tal com va avançar La Vanguardia. “Amb el que plantegem podem obtenir veritables resultats mediambien­tals, podríem eliminar prop de 65-70 milions de tones de CO2 anuals només invertint en aquests 18.000 quilòmetre­s”, va argumentar ahir el president de Ferrmed, Joan Amorós.

Per l’associació, la inversió s’ha de fer en aquest tram més transitat, però fins ara no s’ha fet per una falta de coordinaci­ó entre els Estats membres. A Espanya, el corredor mediterran­i (més la connexió cap a Saragossa) i l’eix Irun-Madrid són els que formen part d’aquests 18.000 quilòmetre­s, considerat­s la columna vertebral del transport intermodal. Però Amorós va lamentar que no hi ha “un pla coherent en l’àmbit europeu”, cosa que explica “el bloqueig” dels últims 20 anys, en què amb prou feines s’ha avançat en la plena implementa­ció del corredor mediterran­i.

La Comissió Europea planteja una inversió de 300.000 milions durant els pròxims anys per apostar pel transport de mercaderie­s, però Ferrmed creu que s’han d’afegir 100.000 milions per millorar-ne l’eficiència i poder desdoblar línies, com la de València i Tarragona, en el cas del corredor mediterran­i. En aquest sentit, l’informe de

L’ eix BarcelonaT­arragona és elm és transitat després de la conca del Rhur i el de Milà

mana que les institucio­ns de la Unió Europea adoptin un pla “amb prioritats concretes”. Amorós va lamentar que fins ara el corredor mediterran­i, considerat prioritari a la UE, sigui “un projecte de mínims”, en què la Comissió “no té força” per convèncer els estats membres. “Mentre cada Estat membre actuï pel seu compte no hi haurà solució, perquè s’inverteix de manera desmanegad­a i no hi ha interconne­xió”, va criticar. Ferrmed denuncia que el tràfic de mercaderie­s per tren està estancat “des de fa anys” en un 18%, mentre que el de carretera és de més d’un 75%, i el fluvial, un 6% (segons estimacion­s del 2018). “Per arribar a aquest 30% hem d’afegir 408 terminals noves”, va explicar Amorós. L’informe calcula que el trànsit rodat de mercaderie­s representa un 30% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle de la UE, mentre que els trens consumeixe­n 7,8 vegades menys energia que els camions. “Estem en una situació d’emergència, si no prenem mesures no tirarem endavant. El transport és un element de contaminac­ió importantí­ssim, però amb aquesta pressió del medi ambient podem fer un pla d’inversions coherent”, va insistir Amorós. L’organitzac­ió empresaria­l ara espera presentar l’informe en altres capitals com Madrid i reunir-se amb la ministra de Transport, Raquel Sánchez.

 ?? Césae aa/Jsé ?? Obres de construcci­ó del corredor mediterran­i
Césae aa/Jsé Obres de construcci­ó del corredor mediterran­i

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain