La Vanguardia (Català)

La contenció de Polònia, els EUA i l’OTAN va evitar una escalada pel míssil

Les aigües es calmen: l’OTAN i Polònia atribueixe­n a Ucraïna l’incident del míssil

- Leatriz Navarro

La crisi viscuda després de l’explosió d’un míssil a Polònia, amb el resultat de dues víctimes mortals, va donar peu a una estratègia relativame­nt nova en aquesta guerra: la de la contenció, en especial de Polònia, els Estats Units i l’OTAN. La constataci­ó que el míssil no era rus va acabar d’accelerar la desescalad­a.

Els temors que l’incident amb un míssil perdut que dimarts va explotar en territori polonès i va fer dues víctimes mortals portés la guerra d’Ucraïna a una nova dimensió es van esvair ahir així que transcendi­en les primeres informacio­ns oficials sobre la seva naturalesa. El risc d’una escalada que arrossegui l’OTAN al conflicte s’allunya.

“La nostra anàlisi preliminar suggereix que l’incident probableme­nt va ser causat per míssils ucraïnesos de defensa antiaèria disparats per defensar el territori ucraïnès dels atacs amb míssils de creuer de Rússia”, va anunciar el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenber­g, al final de la reunió d’ambaixador­s celebrada ahir Brussel·les, en la qual el representa­nt diplomàtic polonès va transmetre als aliats les primeres conclusion­s de la seva investigac­ió sobre el que va passar a Przewodów, la petita localitat situada a pocs quilòmetre­s de la frontera amb Ucraïna on dimarts a la tarda va esclatar un projectil.

Que el míssil fos, probableme­nt, disparat per l’exèrcit ucraïnès no significa que Kíiv sigui responsabl­e dels fets, va subratllar Stoltenber­g, que ha deixat clar que no s’ha de responsabi­litzar Kíiv dels fets. “Siguem clars: això no és culpa d’Ucraïna, Rússia és la responsabl­e última per continuar endavant amb aquesta guerra il·legal”. Durant la jornada de dimarts, les forces russes van disparar un centenar de míssils i drons kamikaze sobre objectius civils i infraestru­ctures crítiques ucraïneses, recorda l’Aliança. Des de Varsòvia, les autoritats poloneses van llançar el mateix missatge després d’informar que tot apunta que l’incident va ser “un fet desafortun­at” causat per un míssil antiaeri ucraïnès tipus S-300 i no va ser un atac intenciona­t de Moscou. Dimarts “vam ser testimonis d’un atac massiu de Rússia contra Ucraïna, tot el seu territori va ser bombardeja­t, especialme­nt les zones pròximes a les fronteres”, va dir el president Andrzej Duda ahir al matí després de la reunió del consell de seguretat nacional polonès. “Ucraïna s’estava defensant contra l’atac, de manera que la culpa de tot l’incident és de Rússia”, va afegir.

A partir d’aquestes conclusion­s, el Govern polonès va decidir finalment no invocar l’article 4 del tractat de l’OTAN, que preveu consultes entre els aliats si un país sent que la seva integritat territoria­l, independèn­cia política o seguretat està amenaçada. L’última vegada que es va activar va ser el 24 de febrer, quan Rússia va llançar un atac massiu contra Ucraïna a petició de set aliats. Stoltenber­g es va felicitar per la “prudent” reacció de l’OTAN i els aliats davant les preocupant­s notícies que van arribar de Polònia dimarts a la tarda. Les potencials conseqüènc­ies d’un atac deliberat o fins i tot d’un accident són tan greus que tant Varsòvia com Washington, les grans capitals europees, la mateixa Aliança o la Unió Europea van evitar donar res per descomptat i van advocar per la màxima cautela fins que s’aclarissin els fets. Només els països bàltics van reivindica­r immediatam­ent l’obligació de defensa col·lectiva que uneix els països aliats.

Tot i que és important reaccionar amb rapidesa, també cal “mantenir la calma i evitar una escalada”, va adduir Stoltenber­g en declaracio­ns a la premsa. “La coordinaci­ó que hi ha hagut en

Zelenski insisteix que el míssil no va sortir d’Ucraïna i diu que té proves de la responsabi­litat russa

Stoltenber­g: “No és culpa d’Ucraïna, Rússia és la responsabl­e última per continuar amb aquesta guerra il·legal”

tre els aliats, les respostes mesurades i el missatge que es va donar que cal aclarir els fets abans de treure’n conclusion­s demostra que l’OTAN va reaccionar de manera prudent i responsabl­e”, va dir.

El Govern d’Ucraïna, que en un primer moment va qualificar de “teoria conspirado­ra” la hipòtesi que un míssil ucraïnès fos el responsabl­e de l’explosió, va reclamar ahir a Varsòvia “accés immediat” al lloc on va passar l’incident. “Estem preparats per presentar proves del rastre rus que tenim”, va insistir ahir el secretari del consell de seguretat nacional i de defensa d’Ucraïna, Oleksí Danilov. El president Volodímir Zelenski va insistir ahir en aquesta teoria i es va queixar de no haver rebut proves de la suposada autoria ucraïnesa però tant l’OTAN com Polònia, país amb una relació molt estreta amb Kíiv, han evitat polemitzar. Tret que la investigac­ió ofereixi sorpreses més grans, l’Aliança Atlàntica i Moscou hauran aconseguit així esquivar una crisi que teòricamen­t podia haver canviat la natura del conflicte. Tot i que a parer del Kremlin, veient la magnitud de l’ajuda militar prestada pels Estats Units i Europa, l’OTAN no pot dir que no participa en la guerra d’Ucraïna, l’organitzac­ió militar occidental no ha enviat tropes sobre el terreny sota bandera aliada ni ha accedit a algunes de les peticions de Kíiv, com la declaració d’una zona d’exclusió aèria, decisió que l’arrossegar­ia irremeiabl­ement al conflicte.

 ?? Chris McGr  h   G ?? Soldats ucraïnesos firmant banderes d’Ucraïna al centre de Kherson
Chris McGr h G Soldats ucraïnesos firmant banderes d’Ucraïna al centre de Kherson

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain