La Vanguardia (Català)

DE 50 SEGONS EN UN PASSADÍS A UNA XERRADA DE SOFÀ

El president del Govern espanyol reforça el seu protagonis­me global a la cimera del G -20 celebrada a Bali

- Juan Carlos Merino

Pedro Sánchez s’està rescabalan­t del mal regust que li va deixar la primera trobada amb Joe Biden a la cimera de l’OTAN del 2021, quan el nord-americà amb prou feines li va fer cas 50 segons en un passadís. A la cimera del G-20, Sánchez ha conversat informalme­nt amb Biden i amb la resta de líders, a més de mantenir una cita bilateral amb Xi Jinping.

Un èxit total, en termes d’imatge i projecció”, remarquen a la Moncloa davant el paper exercit per Pedro Sánchez a la cimera que el G-20 va culminar ahir a Bali, amb la guerra de Vladímir Putin a Ucraïna com a gran debat obert entre els líders internacio­nals. L’agenda internacio­nal sol oferir més satisfacci­ons al president del Govern espanyol que el sempre agre escenari polític local.

I més enllà de les conclusion­s de la cimera del G-20, la cita va permetre que el mandatari espanyol mantingués disteses trobades amb el president dels Estats Units, Joe Biden, i, entre d’altres, una reunió bilateral amb el president xinès, Xi Jinping. També una imatge singular que reflecteix la unitat occidental i la preocupaci­ó davant Putin: Sánchez en petit comitè amb Biden, l’alemany Olaf Scholz, el francès Emmanuel Macron i el britànic Rishi Sunak. A l’equip de Sánchez ja comparen aquesta foto amb la de les Açores que José María Aznar va compartir el març del 2003 amb el nord-americà George W. Bush i el britànic Tony Blair, i que desembocar­ia en la invasió de l’Iraq. “Però, en comptes de començar una guerra, com llavors, ara s’ha parlat de com es pot acabar”, destaquen. “Hi ha diferència”. Aznar, precisamen­t, va lluitar infructuos­ament per aconseguir una cadira per a Espanya al selecte club del G-8, que reuneix les principals potències industrial­s del planeta. Però va ser José Luis Rodríguez Zapatero qui va aconseguir, ja el novembre del 2008, fer-se un lloc al G-20. Va ser a la trobada que el gran fòrum de la governança econòmica global va celebrar aquell any a Washington, després de l’esclat de la crisi financera internacio­nal, gràcies al fet que Nicolas Sarkozy li va cedir un dels dos seients de què disposava França, que en aquell moment ocupava la presidènci­a de torn de la Unió Europea. Aquella invitació per a Espanya, gairebé per la porta del darrere i per la qual va lluitar el xerpa de Zapatero, Bernardino León, es va acabar convertint en permanent. I així Mariano Rajoy ja va tenir un seient reservat en aquest fòrum global, com Sánchez ara.

La gran diferència, adverteixe­n a l’equip del líder socialista, és que ell neda com un peix a l’aigua en aquestes cimeres internacio­nals, en contrast amb el seu predecesso­r. “El president del Govern s’ha convertit en un actor global”, subratllen a la Moncloa.

Ja es va confirmar, asseguren, quan Sánchez va actuar com a amfitrió de la cimera que l’OTAN va celebrar a Madrid al juliol. Una escena molt diferent de la que va protagonit­zar Sánchez a la primera trobada amb Biden a Brussel·les el 2021, que amb prou feines va durar 50 segons. El president del Govern prepara ara l’última gran fita de l’agen

L’equip de Sánchez compara la foto de Bali amb la d’Aznar a les Açores: “Hi ha diferència entre l’una i l’altra”

da internacio­nal prevista per al seu mandat actual: la presidènci­a de torn de la Unió Europea el segon semestre de l’any que ve. Mentrestan­t, Sánchez agafarà ja la setmana que ve les regnes de la Internacio­nal Socialista (IS). El seu objectiu és “reflotar” aquesta veterana organitzac­ió progressis­ta per transforma­r-la en un instrument d’influència davant l’ONU. Després de la cimera de Bali, Sánchez viatja fins divendres a Seül, la capital de Corea del Sud, on tornarà a esprémer la diplomàcia econòmica, a la recerca d’inversions, amb grans colossos com Samsung a la diana.

 ?? DITA ALANGKARA / EFE ??
DITA ALANGKARA / EFE
 ?? MOaclOA / EFE ?? D    !  " #$ %&'#(& " !" #
       
   $ %  
& 
'   
   
 (   
) ) 
  $  *  
     #
  +        
,
MOaclOA / EFE D ! " #$ %&'#(& " !" # $ % & ' ( ) ) $ * # + ,
 ?? DITA ALANG A A / AF ??
DITA ALANG A A / AF

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain