La Vanguardia (Català)

Europa a la corda fluixa

- Director Jordi Juan

Ha anat d’un pèl. El míssil perdut que va caure a la petita localitat polonesa de Przewodów sembla que va ser llançat des d’Ucraïna segons les primeres estimacion­s de l’OTAN, el Pentàgon i Polònia. No és de la mateixa opinió el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que l’atribueix als russos, però aquí l’important és el que diuen els aliats, i tots s’han posat d’acord a salvar Rússia per evitar una crisi de conseqüènc­ies imprevisib­les. Durant unes hores, es va témer que Polònia activés l’article 5 del tractat de l’Atlàntic Nord, que estableix que “un atac armat” contra un aliat es considera un atac contra tots els seus membres. És a dir, de retruc, tots els països de l’OTAN haurien entrat en guerra contra Rússia.

El míssil perdut de Przewodów ha de servir perquè l’opinió pública internacio­nal s’adoni, si és que encara en queda cap dubte, del gran risc que suposa la continuïta­t del conflicte bèl·lic a Ucraïna. Europa viu a la corda fluixa permanent. Qualsevol acció descontrol­ada de russos o ucraïnesos, lògica en una guerra d’aquestes caracterís­tiques, pot arrossegar l’OTAN a una intervenci­ó militar que agreugi el conflicte sense possibilit­at de tornar enrere.

No sabem quines proves té Zelenski per defensar que el míssil era rus, però podríem arribar a entendre que, encara que tingués raó, totes les parts afectades –els membres de l’OTAN, Polònia i fins i tot Rússia– prefereixi­n negar-ho i acceptar la tesi que era de procedènci­a ucraïnesa per evitar l’espurna d’una tercera guerra mundial.

Però ningú no té la seguretat que els pròxims dies no hi pugui haver un accident semblant que la provoqui. Per això és tan important intentar un alto el foc entre els dos bàndols, justament en un moment en què la guerra sembla eternitzar-se. De moment és obvi que Rússia no ocuparà del tot Ucraïna i sembla molt difícil que els russos facin una retirada general. Tant de bo aquest míssil, sense pare ni mare, sigui l’estímul per posar sentit comú i es busqui la manera d’aturar la guerra. No podem viure en una situació tan fràgil.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain