La Vanguardia (Català)

El Parlament francès analitza les opcions russes de fer servir l’arma nuclear

- Eusebio Val París. Correspons­al

La comissió de defensa de l’Assemblea Nacional francesa va analitzar ahir durant més de dues hores l’estat de la seva dissuasió nuclear nacional en el context de la guerra d’Ucraïna, i les opcions que tindria Rússia de fer servir l’arma atòmica per fer un canvi decisiu en el conflicte. Malgrat que el debat és delicat, la sessió va ser retransmes­a pel web de la Cambra.

El principal expert convocat pels diputats va ser Olivier Zajec, de la Universita­t Jean MoulinLyon 2, que va impression­ar els assistents per la profundita­t de la seva anàlisi. Zajec va plantejar les diverses possibilit­ats que s’estan estudiant, des de l’ús d’una bomba tàctica al teatre d’operacions, amb un objectiu estrictame­nt militar, fins a un “cop polític d’advertènci­a”, per exemple un assaig nuclear sobre el mar Negre o fins i tot en territori rus. Però l’expert va parlar d’una alternativ­a de què es parla menys, però que tindria l’avantatge de no causar víctimes

Una bomba de pulsió electromag­nètica no causaria víctimes, però destruiria les comunicaci­ons

humanes directes: la detonació, a gran altura i sobre Ucraïna, d’una bomba nuclear de pulsió electromag­nètica. Aquest enginy atòmic destruiria les comunicaci­ons i els sistemes elèctrics. Seria un cop devastador a l’esforç bèl·lic ucraïnès i dels seus aliats. Moscou podria al·legar que, tècnicamen­t, no hauria trencat el tabú nuclear, que seria part de la guerra electrònic­a. Zadec va dir que els estrategs estan dividits, que hi ha l’“escola del bluf”, els que creuen que l’amenaça nuclear russa només és per acovardir, que no s’ha de cedir al xantatge i que l’ajuda a Kíiv ha de continuar. El gran dubte és on posarà el Kremlin el límit a una derrota suportable i si una eventual reconquest­a de Crimea i del Donbass pels ucraïnesos es veuria com una crisi existencia­l que justificar­ia l’arma nuclear.

c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain