La Vanguardia (Català)

Rússia valora la “contenció” dels EUA després del projectil caigut a Polònia

Moscou exigeix disculpes a Polònia per les crítiques “antirusses” inicials

- GONZALO ARAGONÉS

L’explosió d’un míssil en territori polonès no ha estat motiu aquesta vegada per tensar les relacions entre Rússia i els Estats Units (si és possible tensar-les encara més). Al contrari, Moscou va assenyalar ahir que la resposta de Washington ha estat “continguda” en comparació amb la d’altres països, i en especial la de Polònia. El Govern de Varsòvia, va apuntar, s’hauria de disculpar per la seva retòrica “antirussa”.

El portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov, va assegurar que alguns països han fet “declaracio­ns sense fonament” sobre l’explosió que va tenir lloc dimarts en un dipòsit de gra de la localitat polonesa de Przewodów, a sis quilòmetre­s de la frontera amb Ucraïna.

“Hem estat testimonis d’una reacció russòfoba histèrica i frenètica que no s’ha basat en cap dada real. De fet, els representa­nts d’alt rang de diferents països van fer declaracio­ns sense tenir una idea exacta del que havia passat, del que ho havia provocat”, va dir Peskov. “Una vegada més, aquesta reacció mostra que un no s’ha de precipitar mai a fer avaluacion­s que puguin agreujar la situació”, va afegir.

També va aconsellar fer atenció a la reacció “continguda” del president dels Estats Units, Joe Biden, que va contrastar amb la reacció “histèrica” de la part polonesa.

En la seva conferènci­a de premsa telemàtica diària, Peskov va comparar la posició d’alguns països occidental­s ara amb la que van mantenir per les explosions del setembre contra els gasoductes russos Nord Stream, al mar Bàltic, que Rússia atribueix a un sabotatge. “Preferiríe­m sentir una reacció tan emocional, fins i tot emocionalm­ent sobrecarre­gada, per exemple, en el cas que es va dur a terme un sabotatge als gasoductes de Nord Stream. Llavors no hi va haver aquesta reacció, i ningú no es va precipitar a esbrinar qui havia organitzat el sabotatge”, va dir el representa­nt del Kremlin. A finals de setembre es van registrar diverses explosions als gasoductes Nord Stream i Nord Stream 2 i hi va haver fuites en aigües de Suècia i Dinamarca. A l’octubre Moscou va acusar l’Armada del Regne Unit, un dels principals aliats d’Ucraïna, d’estar al darrere de les explosions. Peskov va assegurar ahir que Rússia no havia tingut res a veure amb el projectil que dimarts va impactar a Polònia, i que va caure mentre les seves forces armades atacaven amb míssils les infraestru­ctures d’energia ucraïneses.

Tant ell com el Ministeri de Defensa rus van subratllar que l’explosió, en què van morir dues persones, la va causar un sistema de defensa antiaèria S-300 d’Ucraïna.

El Ministeri de Defensa va puntualitz­ar, per la seva banda, que els impactes dels seus míssils no es van acostar en cap moment a menys de 35 quilòmetre­s de la frontera polonesa.

“Els especialis­tes de la indústria de defensa de Rússia han identifica­t sense cap dubte les fotos publicades la nit del 15 de novembre a Polònia de les restes trobades al poble de Przewodów com a elements d’un míssil antiaeri guiat d’un sistema de defensa aèria S-300 de la Força Aèria ucraïnesa”, va assegurar el ministeri en un comunicat.

Rússia va afegir més crítiques contra Varsòvia després que el president polonès, Andrzej Duda, admetés que l’impacte del míssil havia estat un accident.

Polònia s’ha de disculpar pels “atacs [dialèctics] antirussos”, va escriure al seu canal de Telegram la representa­nt oficial del Ministeri d’Exteriors rus, Maria Zakhàrova. Dimarts “vam sentir la histèria dels funcionari­s i polítics polonesos. Els departamen­ts polonesos, que es van permetre atacs antirussos i van convocar l’ambaixador Andréiev a mitjanit, no es volen disculpar?”, va escriure.

L’ambaixador rus a Varsòvia, Serguei Andréiev, va ser convocat el 15 de novembre a la nit pel Ministeri d’Exteriors de Polònia per demanar-li explicacio­ns per l’impacte, que en aquell moment encara s’atribuïa a Rússia. Segons l’emissora de ràdio polonesa RMF, ell i el ministre d’Exteriors polonès, Zbigniew Rau, no es van donar la mà. El diari rus RBK detalla que la trobada no va durar ni quatre minuts.

“Un no s’ha de precipitar a fer avaluacion­s que puguin agreujar la situació”, diu Peskov

Rússia diu que els seus atacs a Ucraïna no es van acostar a menys de 35 km de la frontera polonesa

 ?? Jeff J Mitchell / Gett ?? Funeral, ahir a Butxa, de Maksim Kropiva, soldat ucraïnès que va morir al front de Mikolaiv el 8 de novembre passat
Jeff J Mitchell / Gett Funeral, ahir a Butxa, de Maksim Kropiva, soldat ucraïnès que va morir al front de Mikolaiv el 8 de novembre passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain