La Vanguardia (Català)

La majoria de membres del G -20 fan una ferma condemna de la guerra a Ucraïna

- ISMAEL ARANA

Tal com s’anunciava, la declaració final dels líders del G-20 reunits fins ahir a Bali (Indonèsia) reflecteix la condemna enèrgica de “la majoria” dels seus membres a la guerra a Ucraïna i rebutja de totes totes “l’ús o amenaça d’ús d’armes nuclears”. La inclusió del terme “guerra” és un revés diplomàtic per a Rússia, que sempre ha definit l’atac com a “operació militar especial” i s’ha negat a fer servir aquest mot en cap declaració multilater­al consensuad­a en un fòrum internacio­nal.

Tot i així, el document també constata que “hi va haver altres punts de vista diferents” entre els líders i “diferents avaluacion­s de la situació i les sancions”. Paraules que demostren divisió entre els signants, però que suavitzen el missatge per evitar el rebuig de nacions com la Xina i l’Índia, més reticents a criticar frontalmen­t les accions russes. A les seves setze pàgines, signades pel grup de països en què també figura Rússia, es qualifica d’“inadmissib­le” l’ús o amenaça d’ús d’armes nuclears.

A més, subratlla que és de vital importànci­a “mantenir la llei internacio­nal”, resoldre pacíficame­nt els conflictes, mantenir els esforços per fer front a les crisis i salvaguard­ar la pau i l’estabilita­t.

El document destaca l’“immens patiment humà” i els problemes que porta a escala global la guerra a Ucraïna pel que fa a subministr­ament energètic, seguretat alimentàri­a i riscos d’inestabili­tat financera.

La declaració fa servir un llenguatge semblant a la resolució de l’Assemblea General de l’ONU aprovada al març contra la invasió, i es fa ressò d’aquest text, en què es lamentava “en els termes més ferms l’agressió de Rússia contra Ucraïna” i es reclamava “una retirada incondicio­nal” de tropes russes del territori del país veí.

En conjunt, el document és molt poc favorable als interessos del Kremlin, representa­t a la cita pel ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, ja que en reflecteix l’actual debilitat política.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain