La Vanguardia (Català)

La designació de magistrats del Constituci­onal continuarà en l’aire

El corrent conservado­r torna a endarrerir l’acord per al seu candidat

- Carlota Guindal

El president del CGPJ, Rafael Mozo

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s’allunya de la possibilit­at d’aconseguir un acord per designar els dos magistrats del Tribunal Constituci­onal.

Els vocals progressis­tes i conservado­rs de l’òrgan dels jutges han format una comissió negociador­a per presentar un candidat cadascun. La comissió es va reunir ahir, i al final de la trobada no havien arribat a cap acord. Ahir es van citar per a una nova reunió el dia 23, just un dia abans del ple del Consell on haurien de portar uns candidats.

Els conservado­rs continuen sense proposar el seu i, és més, des d’ahir qüestionen el que han proposat els progressis­tes, el magistrat del Suprem José Manuel Bandrés. Per això ja estan plantejant no acceptar sense

més ni més el candidat de l’altre, sinó que sigui avaluat. El bloc conservado­r es va comprometr­e a l’última reunió que faria un esforç per aconseguir un magistrat i poder arribar al ple que se celebra el dia 24 ja amb els dos noms definits.

Tot i això, els conservado­rs no han aconseguit designar un aspirant, i ja sembla evident, tenint en compte el que es va parlar a la reunió, que no n’hi haurà abans d’aquesta del dia 24. És més, han anunciat que no prendran cap decisió fins que el Tribunal Suprem no es pronunciï sobre el recurs interposat per un dels vocals a la designació de l’actual president del Tribunal Suprem, Rafael Mozo, que va assumir el càrrec en substituci­ó del dimitit Carlos Lesmes. L’embolic és infinit.

Tot això passa en un moment de greu tensió amb l’Executiu. Les diverses modificaci­ons plantejade­s per limitar el funcioname­nt del Consell General del Poder Judicial mentre no es renovin tots els seus vocals van posar en tensió aquestes relacions, que han tingut com a colofó la proposta de modificaci­ó de la sedició i la possibilit­at de canviar també el delicte de malversaci­ó en un intent per rebaixar les penes als líders del procés. A això s’hi han afegit aquests dies les severes crítiques des de l’ala esquerra del Govern a la revisió de les sentències després de l’aprovació de la llei de Garantia de la Llibertat Sexual. La majoria del Congrés va aprovar al juliol una reforma que permetia al CGPJ fer els nomenament­s per al Tribunal Constituci­onal i els donava un termini, fins al 13 de setembre, per dur-los a terme. Després va venir la dimissió del president del CGPJ, cosa que va provocar l’inici de les converses entre PSOE i PP per renovar l’òrgan, que ja fa gairebé quatre anys que està en funcions. Aquelles converses van fracassar, i el Consell va decidir prendre la iniciativa per almenys nomenar els seus dos vocals per al Constituci­onal, la designació dels quals va aparellada segons la Carta Magna amb les dues designacio­ns que ha de promoure el Govern. Tot i això, i de moment, les que correspone­n al Consell continuen encallades.

El president del Govern espanyol, a la roda de premsa celebrada en la conclusió de la cimera del G-20 a Bali, va retreure a l’òrgan dels jutges que faci més de sis mesos que no nomena els dos magistrats del Tribunal Constituci­onal que els correspon designar i va tornar a reiterar que el Govern complirà la llei i proposarà els seus.

Tot i això, en aquesta intervenci­ó no va concretar si aquest nomenament tindrà lloc abans del dia de la Constituci­ó, després de ser preguntat en aquest sentit. L’Executiu defensa que legalment pot nomenar els seus magistrats sense esperar el Consell. Tot i això, la realitat és que s’està esperant per evitar possibles recursos d’inconstitu­cionalitat. c

Sánchez retreu des de Bali que faci sis mesos que el Poder Judicial demora la renovació

 ?? R ni Duch ??
R ni Duch

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain