La Vanguardia (Català)

El Govern reprèn els contactes amb l’oposició per als pressupost­os

- Luis B. García

L’endemà que l’oposició decidís bloquejar l’activitat legislativ­a del Govern al Parlament que va impedir la tramitació de dos projectes de llei importants, l’Executiu català ha decidit reprendre els contactes amb PSC, Junts i comuns per als pròxims pressupost­os convocant reunions per a aquesta setmana. Les cites arriben després de dues setmanes des de les últimes trobades amb aquests partits. Va ser el 7 de novembre quan les delegacion­s del PSC i els comuns es van veure per última vegada a Palau amb les consellere­s de Presidènci­a, Laura Vilagrà, i d’Economia, Natàlia Mas. Abans es van reunir amb Junts.

La nova ronda de contactes, de caràcter tècnic i ja sense la presència de les consellere­s, es veuran avui amb el PSC i demà amb Junts i els comuns. Enmig d’aquesta aturada ha irromput l’acord entre PSOE i ERC per reformar el delicte de sedició del Codi Penal, que acosta el possible acord amb el PSC.

Però la dilació ha elevat el pessimisme dels eventuals socis sobre l’èxit de les negociacio­ns. Denuncien la “poca pressa” del Govern per aprovar uns comptes que elevarien en 3.100 milions d’euros la capacitat per lluitar contra la inflació i les mancances de serveis com l’atenció primària. Només unes negociacio­ns a tota vela, aclamades pel sí definitiu d’ERC als pressupost­os de l’Estat la setmana que ve al Congrés, impulsarie­n les possibilit­ats d’un pacte entorn dels comptes catalans.

En tot cas, la consellera Mas va remarcar ahir la voluntat de negociar perquè “el cost d’oportunita­t de no tenir pressupost­os és extremamen­t elevat”, va al·legar, tot i que en la picada d’ullet als grups es va aturar en qui menys expectativ­es sembla que té –Junts–, per demanar-li que deixi de banda l’“estratègia” i s’avingui al pacte per haver “participat des de l’inici en l’elaboració” dels comptes. El PSC i els comuns van reclamar a Mas “un procés real i sincer de diàleg” per aprovar-los, perquè “serà impossible” gestionar la situació del 2023 sense un pressupost”, van avisar. c

L’Executiu es veu amb comuns, PSC i Junts aquesta setmana i vol aparcar l’“estratègia” per aconseguir l’acord

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain