La Vanguardia (Català)

L’OTAN rebaixa la tensió

-

Prudència i cautela van ser els conceptes que ahir van imperar a les cancelleri­es europees i occidental­s en espera de disposar dels elements necessaris per analitzar i donar resposta a la situació creada per la caiguda d’un míssil sobre territori de Polònia, país membre de l’oTAN. L’eventualit­at d’una escalada multilater­al del conflicte que enfronta rússia i ucraïna va planar com un fantasma fins que l’Aliança Atlàntica, després d’una reunió d’urgència, va afirmar que és molt probable que el míssil pertanyi a la defensa aèria ucraïnesa. el secretari general, jens stoltenber­g, va declarar que no tenen “cap indicació que rússia estigui preparant accions ofensives contra l’oTAN”, però va insistir que “rússia, no ucraïna, és l’última responsabl­e pel fet de continuar aquesta guerra il·legal”. També el president polonès, Andrzej Duda, va manifestar que “res no indica” que es tracti d’un atac intenciona­t al seu país, que el projectil el va llançar molt probableme­nt ucraïna i que, per tant, varsòvia no invocarà l’article iv del Tractat de l’Atlàntic Nord, que preveu consultes entre aliats si està amenaçada “la integritat territoria­l, la independèn­cia política o la seguretat d’alguna de les parts”. Totes aquestes manifestac­ions van propiciar ahir sens dubte un sospir d’alleujamen­t en la comunitat internacio­nal en refredar i rebaixar la tensió que s’havia creat amb aquest incident i el temor d’una implicació directa de l’oTAN. També el president biden havia avançat que era improbable que el míssil fos rus i que podia ser ucraïnès. i en aquest punt no deixa de ser significat­iu que rússia valorés ahir la “contenció” dels estats units en aquest episodi, en contrast amb les acusacions d’“histerisme” expressade­s contra Polònia i altres països. Les acusacions creuades entre Kíiv i moscou van ser de manual en el marc de la propaganda bèl·lica més estricta. el president Zelenski continuava culpant ahir el Kremlin i afirmant que el míssil era rus, mentre que moscou no només negava un atac a Polònia, sinó que ni tan sols reconeixia la cadena d’atacs que la capital ucraïnesa havia patit dimarts. Tot això coincidint amb la cimera del G-20 a indonèsia, que va acabar ahir amb una condemna majoritàri­a a rússia i una nova crida a posar fi al conflicte.

La guerra a ucraïna ja havia traspassat fronteres aquests últims mesos, pero no havia passat mai que un projectil caigués en territori de l’oTAN. Aquest fet, si bé sembla que ocorregut de manera accidental, evidencia la fragilitat d’una situació en la qual l’espurna més petita pot provocar un perillós augment de la tensió i internacio­nalitzar la guerra, amb conseqüènc­ies molt més dramàtique­s encara que les actuals. Que aquest incident hagi coincidit amb una jornada en què rússia va llançar una forta onada d’atacs aeris sobre territori ucraïnès constata que la guerra està en un moment crític després dels darrers contratemp­s russos i a les portes d’un hivern que serà duríssim. Per això és tan necessari que qualsevol resposta aliada estigui precedida del màxim autocontro­l i anàlisi, com així ha estat. els països de l’oTAN no tenen cap interès en una implicació més àmplia en el conflicte que la que ja tenen ajudant ucraïna, i molt menys a veure’s arrossegat­s a una guerra per uns míssils perduts o per un error de càlcul. Per això s’han imposat la prudència i la cautela, amb més raó en descartar-se finalment que es tractés d’un atac deliberat rus en territori polonès.

Però tot això ha tornat a posar damunt la taula la volatilita­t i la fragilitat d’una situació ja molt tensa i sempre susceptibl­e d’empitjorar, just quan els euA i rússia han reprès els contactes, oficialmen­t sobre armes nuclears, i quan Washington ha demanat privadamen­t a Kíiv que s’avingui a negociar amb moscou. Per això la crida de l’Aliança Atlàntica a la calma és la millor resposta en aquestes circumstàn­cies. el risc d’una implicació militar directa de l’oTAN s’allunya, però el que ha passat demostra els perills vinculats a aquesta guerra.

L’incident del míssil evidencia els riscos d’una escalada de la guerra a Ucraïna

c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain