La Vanguardia (Català)

La llei del ‘sí és sí’ s’ha de rectificar

-

el ministeri d’igualtat va cometre un error en la redacció de la llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, coneguda com la llei del només sí és sí. els autors del text penal van oblidar-se d’incloure-hi una disposició transitòri­a que prohibís la revisió de les penes als condemnats a qui la nova llei els fos més favorable que l’anterior, tal com estableix com a norma general el Codi Penal. Amb aquesta senzilla addició s’hauria evitat que, actualment, els jutges es vegin obligats a deixar sortir de la presó tots els afectats que ho sol·liciten perquè resulten beneficiat­s per la llei del sí és sí, un fet que ha suscitat alarma social. en comptes de rectificar l’error, des del ministeri que dirigeix irene montero, destacada dirigent d’unides Podem, s’ha optat per culpar els jutges espanyols de fer –segons igualtat– una interpreta­ció masclista de les lleis. És cert que això ha passat algunes vegades, però en aquest cas el ministeri no té raó.

La llei del sí és sí, en una de les mesures més importants, va eliminar la distinció entre agressió i abús sexual per passar a considerar com a agressions sexuals totes les conductes que atempten contra la llibertat sexual sense el consentime­nt de l’altra persona. La reducció dels límits mínims de les penes que aquesta llei també preveu comporta la revisió de les condemnes en què s’hagin imposat les penes més altes. Tots els condemnats que estan en aquesta situació poden, per tant, sol·licitar una revisió de les penes en el cas que siguin més favorables que les aplicades per la llei anterior. Això pot beneficiar-ne molts i fins i tot suposar l’excarcerac­ió d’alguns condemnats. els jutges, aquí, no fan més que complir el Codi Penal. el buit legal ja es va advertir al seu moment des d’aquest diari, així com des de diverses instàncies, inclosos els mateixos jutges.

La llei del sí és sí la va aprovar tot el Govern de coalició, i les Corts la van debatre, aprovar i ratificar. Per tant l’error del ministeri d’igualtat es converteix també en un error del mateix Govern espanyol i del Parlament. si la ministra d’igualtat no vol assumir aquesta equivocaci­ó i rectificar, correspon fer-ho, doncs, al Govern i a les Corts. el que no es pot admetre és que montero culpi el poder judicial i ocasioni tensions innecessàr­ies entre els jutges i el Govern central i, així mateix, al si del mateix executiu, el prestigi del qual es veu afeblit. els enfrontame­nts entre els socis de coalició s’han agreujat, fins al punt que des de les files de Dones socialiste­s es demana la dimissió de la ministra d’igualtat, a qui culpen també dels desacords existents amb l’anomenada llei trans. La rectificac­ió de la llei del només sí és sí, en tot cas, s’ha de fer immediatam­ent per evitar que els condemnats per violència sexual es beneficiïn d’una rebaixa injusta de les penes. •

Un greu error al text legal permet revisar a la baixa les penes dels condemnats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain