La Vanguardia (Català)

Els crèduls

- Francesc-Marc Álvaro

L’enganyifa de les criptomone­des s’ha acarnissat amb els inversors joves, especialme­nt amb els millennial­s, i molt més entre els universita­ris, els usuaris de xarxes socials i els homes. Em sorprèn tanta credulitat entre una població que se suposa informada i formada. I no es tracta només de la credulitat tecnoeufòr­ica associada a la utopia-bonsai dels diners fàcils i ràpids, els crèduls són una legió i apareixen en molts episodis de la nostra vida pública. N’hi ha prou amb donar un cop d’ull a altres notícies. Per exemple, els crèduls que (dopats amb el relat del liberalism­e cañí de tapa i cerveseta) neguen fanàticame­nt que la gestió sanitària de la presidenta autonòmica Díaz Ayuso ha estat i és un desastre, com ha denunciat el sector sanitari. Per exemple, els crèduls que asseguren que el Mundial servirà perquè Qatar avanci en el respecte als drets humans i l’obertura democràtic­a, amb arguments tan insubstanc­ials com dir que “potser quedarà alguna cosa d’aquests dies de tants visitants”. Per exemple, els crèduls que esperen trobar una feina mitjançant determinat­s cursets i experts en coaching que basen tot el seu negoci en “la necessitat de programar la nostra ment per a l’èxit” i altres fraseologi­es de la més dubtosa autoajuda. La credulitat s’expandeix d’una i mil formes, com una substància dolça que recobreix una època que, paradoxalm­ent, construeix sospites que neixen de la infoxicaci­ó i el soroll. Els mateixos que han apostat per la criptomone­da sense cap esperit crític (una actitud molt semblant a la de les víctimes de l’anomenada estafa de l’estampeta) poden abraçar sense problema teories de la conspiraci­ó

Els q ue aposten p er la criptomone­da poden abraçar sense problemes teories de la conspiraci­ó

sobre les vacunes o el que s’escaigui. L’atractiu dels relats alternatiu­s és altíssim i pot arribar a extrems delirants, com en el cas dels terraplani­stes. És desconcert­ant que la credulitat més feliç pugui conviure amb l’enaltiment de la sospita, però té la seva explicació: els que creuen en el miracle de la fortuna fàcil (mitjançant criptomone­des o versions folklòriqu­es de la meritocràc­ia emprenedor­a i precària) fan un acte de fe que té la seva cara B en la negació del que és evident (les vacunes són necessàrie­s, posem per cas). Una cosa alimenta l’altra, la credulitat sense fissures s’aixeca sobre un pedestal de suspicàcie­s, rumors, falòrnies i narratives extraofici­als que es presenten com “el que el poder t’amaga”. La fe en la criptomone­da regala una veritat operativa i còmoda que es revesteix del prestigi del que està fora del mainstream, als ravals fascinants que “el sistema no controla”.

Què hauran après els millennial­s que van invertir en criptomone­des després de perdre els seus estalvis i alguna cosa més en aquesta aventura? I què hem après, políticame­nt parlant, d’un fenomen d’aquesta envergadur­a? La criptomone­da ha basat part de la seva penetració comercial en una estratègia molt intensa de publicitat mitjançant patrocinis, amb figures rellevants de l’esport i de l’espectacle com a prescripto­rs de luxe, i amb grans cerimònies de captació d’inversors a l’estil dels xous que ofereixen determinad­es sectes. Que el Banc Central Europeu i el Banc d’Espanya haguessin advertit dels riscos de les monedes virtuals era, des de la perspectiv­a dels crèduls dins la seva bombolla, una cosa que confirmava clarament el caràcter revolucion­ari i alternatiu de la seva aposta. Pel crèdul, l’argument que desmenteix el seu miratge no és més que la conspiraci­ó de l’altre. Prenguem-ne nota, hi ha molts crèduls que campen al nostre voltant.

c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain