La Vanguardia (Català)

Renfe llança la primera versió de la seva aplicació de mobilitat integral

Els usuaris registrats a Doco ja poden comprar a partir d’avui el bitllet de l’AVE amb taxi previ o posterior

- David Guerrero

Després de molts mesos de proves i integració de diverses modalitats de transport en una única aplicació, els primers conillets d’índies prèviament registrats ja poden comprar des d’avui un bitllet de l’AVE amb mitjans de transport complement­aris en l’origen i en la destinació. La nova aplicació de mobilitat multimodal llançada per Renfe –batejada com a Doco– permetrà, per exemple, fer la compra conjunta d’un taxi des del recinte Gran Via de Fira de Barcelona fins a l’estació de Sants, el correspone­nt bitllet de l’AVE i després una moto de lloguer per minuts per anar des d’Atocha fins a l’hotel. Tot això, sabent el preu per endavant i amb un únic pagament a través de l’aplicació. Aquest mateix canal del telèfon mòbil és la via a través de la qual el client rep la informació successiva actualitza­da a mesura que avança el viatge, tant les dades de recollida del taxi com la ubicació exacta de la moto o el patinet més proper.

En un primer moment s’ofereixen els bitllets de Renfe al costat de les motos compartide­s de Cooltra, els patinets de Reby, els taxis integrats a les flotes de Karhoo i Movitaxi i els vehicles de lloguer amb conductor de Bolt. L’oferta varia en funció de l’oferta implantada a cada ciutat. Mentre que a prop de Sants es troben nombroses motos de lloguer per minuts de Cooltra, a Atocha hi ha una gran quantitat de patinets Reby, prohibits a la capital catalana.

La ministra de Transport, Raquel Sánchez, va ser una de les primeres usuàries que va posar a prova l’aplicació ahir al saló Smart City Expo, que se celebra fins avui al recinte Gran Via de Fira de Barcelona, i es va mostrar convençuda que l’aplicació “serà referent a escala internacio­nal” a mesura que inclogui “cada vegada més maneres de transport per donar la millor opció al ciutadà”. La mateixa ministra va poder comprovar les alternativ­es de transport que oferia el sistema des del seu municipi, Gavà, fins a Nuevos Ministerio­s. Entre les opcions li apareixien el transport públic urbà i interurbà, que ara per ara es mostren només a títol informatiu. La seva integració arribarà més endavant. La rapidesa amb què s’integrin dependrà dels acords que Renfe ha de concretar amb l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM) i les seves homòlogues dels diferents llocs d’Espanya o amb els operadors directamen­t. Fonts implicades en el projecte reconeixen que la incorporac­ió del metro i els autobusos d’altres ciutats està molt més avançat que el de Barcelona.

Sigui com sigui, el llançament de Doco és la plasmació més encertada fins al moment del concepte de mobility as a service (MaaS). És una concepte amb què totes les administra­cions s’omplen la boca des de fa anys, però qui ha aconseguit tirar-lo endavant amb cara i ulls ha estat Renfe amb l’impuls del seu director general d’Estratègia, Manel Villalante, i el desenvolup­ament de NTT Data i Siemens Mobility.

La primera versió, que poden fer servir des d’avui els primers usuaris registrats, fa patent una vegada més com el projecte de la T-Mobilitat ha quedat totalment superat per les possibilit­ats tecnològiq­ues actuals, que haurien d’aspirar a permetre la combinació del metro amb el Bicing o fins i tot amb serveis de mobilitat oferts per empreses privades, un escenari que ni tan sols s’han plantejat a mitjà termini ni la Generalita­t ni els responsabl­es que han estat al capdavant d’aquestes qüestions al llarg dels darrers anys.•

Les motos de lloguer i els patinets són altres opcions que s’inclouen en l’oferta de transport

 ?? ?? L’aplicació es va poder veure ahir per primera vegada al saló Smart City Expo World Congress
L’aplicació es va poder veure ahir per primera vegada al saló Smart City Expo World Congress

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain