La Vanguardia (Català)

Un estudi diu que el recompte de l’esperma humana s’ha reduït un 62% en 50 anys

- Marta Ricart

Un estudi internacio­nal ha calculat que el recompte de l’esperma humana s’ha reduït un 62% en tot just mig segle, de 335 a 126 milions d’espermatoz­oides per ejaculació entre el 1973 i el 2018.

La disminució s’ha accelerat des del 2000, per la qual cosa els investigad­ors expressen la seva preocupaci­ó. Creuen que els homes poden tenir greus problemes per ser fèrtils d’aquí a uns 10 anys.

L’estudi, publicat ahir a Human Reproducti­on Update, el signen Hagai Levine, de la Universita­t Hebrea de Jerusalem (Israel), i altres investigad­ors, inclòs l’espanyol Jaime Mendiola, de la Universita­t de MúrciaArri­xaca. El treball consisteix en un metanàlisi de fins a 223 estudis publicats i confirma que la reducció es produeix en tots els continents. Levine ja havia analitzat aquesta reducció fins al 2011 a Europa, Amèrica i Austràlia i ara s’ha vist en homes de 53 països, inclosos d’Àsia i l’Àfrica. “La tendència és molt clara, el declivi és molt real i sembla que està en acceleraci­ó”, va assegurar Levine. La concentrac­ió d’esperma s’ha reduït un 51,6% des del 1973, quan es va començar a estudiar. El nombre d’espermatoz­oides s’analitza segons la seva concentrac­ió en una ejaculació mitjana i hauria passat de 101 milions d’espermatoz­oides per mil·lilitre el 1973 a 49 milions el 2018. L’OMS considera que un home té baixa concentrac­ió d’esperma quan produeix 15 milions/ml. Segons Levine, hi ha estudis que suggereixe­n que la fertilitat comença a declinar quan baixa de 40 milions/ml, xifra que creu que es podria assolir d’aquí a 10 anys. L’estudi assenyala que la reducció espermàtic­a s’ha duplicat des del 2000: si abans baixava un 1,1% a l’any, des d’aleshores baixa un 2,6%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain