La Vanguardia (Català)

L’arc de Sant Martí a Qatar

Sets eleccions europees utilitzara­n el braçal decapità amb els colors del abandera LGTBQ+: Harry Kane el durà encara que la FIFA s’ hioposi

- Carles Ruipérez

Gilbert Baker no és en cap de les convocatòr­ies de les 32 seleccions participan­ts. De fet, l’activista dels Estats Units va morir el 2017. Però la famosa bandera que ell va crear per reivindica­r la llibertat del col·lectiu LGTBQ+ sí que es podrà veure als estadis de la Copa del Món. I no entre l’afició. A la gespa. Entre els protagonis­tes dels partits.

I més concretame­nt als braços de Van Dijk, Kane, Neuer, Bale, Schmeichel, De Bruyne o Xhaka. Ells són els capitans dels Països Baixos, Anglaterra, Alemanya, Gal·les, Dinamarca, Bèlgica i Suïssa. Aquestes set federacion­s europees es van unir al setembre per llançar un missatge antidiscri­minatori durant el Mundial i de respecte a les diferents orientacio­ns i identitats sexuals. Un tros de tela blanc amb un cor al centre. Unes barres roja, taronja, groc, verd, blau i violeta. Al centre, dues paraules: One Love. És a dir, que només existeix un amor, tant és les cares que tingui o les formes en què es presenti. Així és el braçalet de la discòrdia.

Perquè a Qatar, país musulmà, les relacions sexuals entre persones del mateix sexe estan penades amb fins a set anys de presó. Sense anar més lluny, la setmana passada l’ambaixador del Mundial, Khalid Salman, va catalogar a la cadena ZDF l’homosexual­itat com a “dany mental”.

El futbol no té l’entorn més obert i inclusiu. El 2021, l’australià Josh Cavallo va ser considerat el primer futbolista profession­al en actiu que s’havia declarat gai. Però aquesta vegada els capitans han decidit passar a l’atac i rebel·lar-se. A la seva manera. No faran un boicot. A un torneig que es juga cada quatre anys és difícil dir-li que no per qüestions ètiques. Tot i que hi ha precedents. El 1978 l’alemany Paul Breitner es va plantar i va renunciar al Mundial de l’Argentina perquè estava en contra de la dictadura militar de Videla al país organitzad­or.

Els futboliste­s a Qatar no podran ensenyar samarretes de protesta (a Dinamarca n’hi han censurat una d’entrenamen­t) i han optat per un element menys aparatós, potser més dissimulab­le, com és el cas del braçalet. La KNVB neerlandes­a va ser la impulsora de l’acció. No és l’única iniciativa que han pres els oranje, que subhastara­n les samarretes dels seus futboliste­s (a Match WornShirt.com) i els diners recaptats aniran als treballado­rs i obrers dels estadis.

“Com a capitans ens desafiarem els uns als altres a la gespa però farem front comú contra totes les formes de discrimina­ció”, va dir Harry Kane, el capità anglès. L’estrella del Tottenham va portar per primera vegada el braçalet al setembre a Milà contra Itàlia a la Nations League. El màxim golejador de Rússia 2018 ja ha deixat clar que el lluirà encara que la FIFA, que ara per ara no s’ha pronunciat, s’hi oposi i els multi. L’exmadridis­ta Bale i Neuer són de la mateixa opinió. En canvi, Hugo Lloris, el capità de França, es fa enrere. Inicialmen­t, la federació gal·la s’havia sumat a la iniciativa –com també Suècia i Noruega, que no s’han classifica­t per al Mundial de Qatar–, però el porter ja ha avisat que no el portarà. “A França donem la benvinguda als estrangers i normalment volem que segueixin les nostres regles, que respectin la nostra cultura. Jo faré el mateix a Qatar”, es va excusar Lloris. “Puc estar-hi d’acord o no, però ho he de respectar”, va apuntar el porter del Tottenham. Queda per veure si algú més baixa del carro abans del debut o tots arriben fins al final de les conseqüènc­ies.

El debat no és nou. A la passada Eurocopa, la ciutat de Munic va voler il·luminar l’exterior de l’estadi Allianz Arena amb els colors de la bandera coincidint amb l’Alemanya-Hongria. No s’ha d’oblidar que el primer ministre hongarès és l’ultradretà Orbán. Però la UEFA va prohibir el gest perquè el va considerar una acció política contra el país visitant. L’organisme europeu va obrir un expedient a Neuer per lluir una cinta en suport a la comunitat LGTBQ+. “El reglament estableix que s’ha de portar el braçalet oficial”, era l’argument. Finalment es va imposar el sentit comú i tot va quedar en un no res. Per si de cas i per evitar i despistar la possible censura a les grades dels estadis qatarians, la marca Pantone ha creat una bandera blanca amb barres i els noms correspone­nts dels colors que formen l’ensenya LGTBQ+: 2347 C, 2018 C, 3945 C, 356 C, 2726 C, 253 C. Durant el mes de desembre al país amfitrió plou una mitjana d’1,3 dies, però capitans com Kane, Van Dijk o Neuer volen que surti l’arc de Sant Martí a Qatar.

França s’havia afegit a la iniciativa, però Hugo Lloris, el capità, ja ha avisat que no el portarà

 ?? Nick P       P ?? Harry Kane va portar el braçal reivindica­tiu i antidriscr­iminatori al setembre en un Itàlia-Anglaterra
Nick P P Harry Kane va portar el braçal reivindica­tiu i antidriscr­iminatori al setembre en un Itàlia-Anglaterra
 ?? !k       "ic ?? Neuer, amb el distintiu LGTBQ+, a l’última Eurocopa
!k "ic Neuer, amb el distintiu LGTBQ+, a l’última Eurocopa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain