La Vanguardia (Català)

Les empreses congelen les sortides a la borsa i entren en fase defensiva

Les ofertes de subscripci­ó d’accions cauen un 96%, i les emissions de deute, un 62%

- IÑAKI DE LAS HERAS

La invasió russa d’Ucraïna i l’escalada de la inflació han obligat les empreses espanyoles a canviar bruscament d’estratègia en el primer semestre de l’any i a congelar sortides a la borsa, ampliacion­s de capital i emissions de bons, segons l’informe que presenta avui l’Associació de Mercats Financers d’Europa a Brussel·les.

Les dades són fins al juny, un mes abans de les primeres pujades de tipus del BCE, i arriben després de dos anys d’àmplia liquiditat i facilitats de finançamen­t. Les empreses es posen ara a la defensiva i deixen de buscar recursos als mercats, força menys receptius per l’elevada incertesa. L’informe mostra que en el primer semestre les emissions d’accions als mercats de capitals van caure un 96%. Aquí s’inclouen les sortides a la borsa, en què s’han frustrat diversos plans, com el d’Ibercaja, que va cancel·lar el projecte de cotitzar després de diversos ajornament­s. L’antiga caixa estava valorada entre 1.650 milions i 2.100 milions d’euros. La tendència és semblant a Europa, on les sortides a la borsa van passar de moure més de 48.000 milions en el primer semestre del 2021 a tot just 4.200 milions el 2022, segons EY. La caiguda és d’un 91% i coincideix amb ajornament­s sonats als Estats Units, com els WeTransfer o WeWork. A Espanya, aquest any no hi ha hagut estrenes borsàries ni a l’Ibex ni al mercat continu. El 2021 van sortir a cotitzar Acciona Energía i Ecoener, però ja es va suspendre algun projecte, com el de Primafrio i el d’Opdenergy.

L’informe de l’Associació de Mercats Financers d’Europa també mostra que les ampliacion­s de capital van retrocedir un 89% a Espanya. Aquesta fórmula té una doble lectura, ja que és pròpia tant d’empreses en conflictes necessitad­es de socis i de recursos com d’empreses en creixement.

L’escalada de la inflació per la guerra d’Ucraïna obliga a revisar l’estratègia de les empreses

Les emissions d’accions i ampliacion­s de capital han experiment­at un fort retrocés, però venen en conjunt d’assolir un nivell rècord de 7.300 milions d’euros el 2021. Aquestes dues operacions s’assemblen perquè serveixen per donar entrada a nous propietari­s a les empreses. Una altra cosa diferent són les emissions de deute, a què les empreses espanyoles també van posar fre en el primer semestre, amb un retrocés d’un 52%. L’enduriment de les condicions de crèdit en part explica el succeït, juntament amb altres factors, com l’estabilitz­ació del balanç de les empreses després de dos anys de pandèmia i l’ajornament d’algunes inversions. Entre el gener i el juny es va emetre deute per 5.800 milions d’euros en grau d’inversió, és a dir, la que té una qualitat superior al bo porqueria. És un 41% menys que un any abans i un 21% menys que el 2019.

En el primer semestre s’ha produït un altre canvi de tendència en el perfil dels creditors. Els bancs, que eren els grans finançador­s abans de la crisi del 2008, estan recuperant protagonis­me, fins al punt que els préstecs de les entitats van augmentar un 22% i es van situar un 5% per sobre dels nivells anteriors a la covid. Retrocedei­x, en canvi, l’aportació procedent del capital risc.

 ?? Barc lonMan rao Bco c EAE ?? L’última gran sortida a la borsa va ser la d’Acciona Energía
Barc lonMan rao Bco c EAE L’última gran sortida a la borsa va ser la d’Acciona Energía

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain