La Vanguardia (Català)

Navantia aconseguei­x un contracte de 1.800 milions per a l’Armada britànica

-

Navantia va aconseguir ahir un dels contractes més importants per a l’empresa els últims anys, amb les fragates de l’Aràbia Saudita i les corbetes del Ministeri de Defensa. El grup estatal fabricarà tres vaixells logístics per a l’Armada britànica per 1.600 milions de lliures (1.800 milions d’euros). El contracte té rellevànci­a per diversos motius. Trenca les restriccio­ns del Brexit en un àmbit tan sensible com el de la defensa i suposa l’èxit empresaria­l més gran espanyol al Regne Unit dels últims mesos. També donarà càrrega de treball a les drassanes de Cadis, tot i que l’acoblament principal es farà a Belfast ia Appledore, a Gal·les.

La filial britànica de Navantia, Navantia UK, desenvolup­arà el projecte juntament amb dues empreses britànique­s, Harland & Wolff i BMT. Els vaixells seran clau per al proveïment de la flota de la Royal Navy i inclouran transferèn­cia tecnològic­a de Navantia.

Cada un dels vaixells tindrà 216 metres d’eslora, amb la qual cosa es convertira­n en els més grans de la flota britànica, només darrere dels portaavion­s Queen Elizabeth. El contracte, a més, converteix Navantia en una de les empreses espanyoles més ben posicionad­es al Regne Unit, amb Banco Santander, Iberdrola (Scottish Power), Telefónica (O2-Virgin), Iberia (integrada a IAG), Ferrovial (Heathrow) i Aena (Luton). Ferrovial ha estudiat recentment la venda del seu 25% a l’aeroport de Heathrow i acaba de desprendre’s de la filial de serveis Amey. Navantia treballarà per al Ministeri de Defensa britànic com a part del consorci Team Resolute, a qui s’ha elegit com a licitador preferent del programa Fleet Solid Support (FSS), que és el que farà els vaixells.

Els tres vaixells FSS subministr­aran provisions i municions als vaixells de la Royal Navy desplegats en missions internacio­nals. El consorci s’ha compromès a invertir 77 milions de lliures a revitalitz­ar infraestru­ctures navals al Regne Unit.

La tria dels elegits per al projecte la va anunciar ahir el secretari de Defensa del Regne Unit, Ben Wallace, en una visita a la drassana de l’empresa Harland & Wolff a Appledore. La firma del contracte de construcci­ó està prevista per a principis de l’any que ve. La producció dels diferents blocs dels vaixells haurà de començar el 2025 i els tres vaixells seran operatius el 2032.

La naviliera fabricarà amb dues empreses del país tres vaixells de 216 metres que donaran feina a Cadis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain