La Vanguardia (Català)

Qatar, una mala campanya

- Jordi Juan

Qatar està a punt d’inaugurar el Campionat Mundial de futbol que tants diners i esforç li han costat. El petit país àrab, de la mida d’una província espanyola, ha protagonit­zat la campanya de màrqueting més cara i més llarga de la història per cridar l’atenció de tot el planeta sobre la seva existència i la seva capacitat per poder organitzar un esdevenime­nt d’aquestes caracterís­tiques. La pregunta que cal fer-se és si aquest immens esforç inversor ha valgut la pena. És cert que el món mira avui a Qatar, però dubto que ho faci amb molt bons ulls.

Per començar, la divulgació del paper que es dispensa a la dona al país, o als homosexual­s, que són castigats per ser-ho, són mostres d’una cultura que causa indignació general. Avui es parla molt més d’aquesta discrimina­ció que no pas abans de l’organitzac­ió del Mundial. Així mateix, la forma com va aconseguir guanyar-se el favor de la FIFA per ser escollit seu del Campionat, amb acusacions de corrupció, i després, les conseqüènc­ies de les dates triades, que ha suposat la inaudita aturada de les tradiciona­ls competicio­ns de futbol, és un altre motiu de rebuig. De retruc, que en un moment de crisi climàtica i problemes de proveïment d’energia, es construeix­in grans estadis de futbol, a més d’altres magnes instal·lacions, al mig del desert i amb aire condiciona­t assegurat per a la pràctica del futbol, és un altre element de distorsió. I com a colofó, encara que no menys important, el focus sobre el país ha permès conèixer les pèssimes condicions de vida dels emigrants que han vingut d’altres països del tercer món per participar en la construcci­ó de les noves instal·lacions, així com conèixer les seves dures condicions de treball.

Amb tot, és molt possible que l’espot d’uns Mundials pugui fer que Qatar es converteix­i en una gran destinació turística. Segurament a les autoritats del règim ja en té prou amb això i no els importa el descrèdit mundial que s’estan guanyant. Per exemple, dubto que avui el Barça lluís el nom de

Qatar a les seves samarretes. I és que, per més petrodòlar que hi hagi, els diners no poden comprar-ho tot.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain