La Vanguardia (Català)

Ucraïna busca el camí cap a Crimea, i Rússia, una victòria al Donbass

Els fronts, sense canvis després de l’alliberame­nt de Kherson i l’onada de míssils russos

- Félix Flores

Una setmana després que Rússia anunciés que es retirava del marge dret del riu Dnièper, cosa que va fer en tot just 48 hores, no ha canviat res al front sud de la guerra d’Ucraïna, i tampoc no hi ha hagut variacions substancia­ls al front del Donbass. Mentre que l’única cosa que sembla que es mou són els míssils russos en direcció a la infraestru­ctura energètica ucraïnesa, la qüestió que s’obre és com serà la fase següent del conflicte. Res no apunta a un començamen­t imminent. I, sens dubte, els interessos de les forces russes –que han pres una posició defensiva al sud– i les ucraïneses són diferents a l’hora de definir l’escenari principal de les pròximes batalles.

La retirada russa de part de la regió de Kherson no va ser una operació llampec, de fet; tampoc precipitad­a i ni de bon tros caòtica. Va començar a l’octubre i, ordenadame­nt, militars i civils van ser evacuats a l’altra banda del riu amb tot el material pesant possible. Pel camí les tropes russes van deixar una reguera de mines, i en la fase final de l’encreuamen­t del Dnièper van bombardeja­r les unitats ucraïneses que van arribar a la ribera al sector de la controvert­ida presa de Nova Kakhovka. Paral·lelament, al marge esquerre els russos van establir tres línies de defensa –potser amb forces precàries en algun cas, segons es dedueix d’alguns vídeos– amb la intenció de barrar el pas cap a la península de Crimea.

Amb l’ample Dnièper com a frontera, ningú no queda en gaire bona posició. Per als ucraïnesos, intentar travessar a l’altra banda per obrir-se pas cap a Crimea seria una operació més enllà del qualificat­iu d’heroica. Pel que fa als russos, estan igual que abans, a l’abast de l’artilleria de míssils subministr­ada a Kíiv pels Estats Units.

Crimea, annexionad­a per Rússia el 2014, és el gran objectiu dels ucraïnesos. El general retirat Ben Hodges, que va ser cap de les forces dels Estats Units a Europa, diu cada vegada que li pregunten –i és sovint– que la península serà reconqueri­da l’estiu que ve. En aquest afany, es creu que fa poc comandos navals han

Un tumultuós repartimen­t d’ajuda humanitàri­a ahir al centre de Kherson temptejat la petita península de Kinburn, a la desembocad­ura del Dnièper, i també l’han bombardeja­t. Es tracta d’un sector aparentmen­t desprotegi­t per les tropes russes. Però aquestes accions poden respondre a una maniobra de distracció, o a pura exploració.

Per a les forces ucraïneses, el moviment lògic cap a Crimea –ja previst des de fa temps per observador­s i analistes militars– haurà de ser intentar avançar cap al sud per la regió de Zaporíjia, més enllà del revolt del Dnièper, en direcció al mar. Això representa­ria desconnect­ar les forces russes del Donbass i les que encara conserven el 70% de la regió de Kherson. Per aquest territori hi passa la carretera M-14, que uneix la ciutat alliberada de Kherson i l’ocupada de Mariúpol, amb la també ocupada Melitópol a mig camí. Al nord d’aquesta carretera hi ha una línia fèrria. Aquestes línies de subministr­ament de les forces russes ja estan a l’abast de les bateries de míssils Himars. I si la degradació del proveïment del contingent rus al marge dret del Dnièper ha estat fonamental per forçar-ne la retirada, al nou escenari també ho serà. Mentre a Kherson hi havia una de les grans sorpreses d’aquesta guerra, la tercera retirada russa més important després de les de les regions de Kíiv i Khàrkiv, a la regió del Donbass les batalles han continuat amb una intensitat que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, no ha dubtat a qualificar d’“infern” i de “carnisseri­a”. En aquest extens front, russos i ucraïnesos semblen (les

Les línies russes entre Kherson i el Donbass estan a l’abast de les bateries de míssils ucraïneses

El problema per als russos és fins a quin punt es poden reforçar a la regió del Donbass

informacio­ns sempre són confuses) haver intercanvi­at alguna localitat, però sense cap resultat substancia­l. Els esforços més importants són per part ucraïnesa a les regions de Khàrkiv i Luhansk, i per part russa, cap a la cruïlla de carreteres de Bakhmut, a Donetsk, que se li resisteix des de fa mesos.

Que dilluns Zelenski es passegés per Kherson, tres dies després de la reconquest­a de la ciutat, ha causat indignació al bàndol rus, segons s’ha pogut constatar en publicacio­ns de blogaires i comentaris­tes. És raonable pensar que Rússia necessita una victòria sobre el terreny que compensi la humiliació, i l’únic lloc on ho pot intentar és al Donbass, ja que la hipòtesi d’una incursió pel nord, des de Bielorússi­a, sembla bastant descartada.

El problema per als russos és fins a quin punt es poden reforçar al Donbass per impedir que els ucraïnesos se centrin al sud. Els vídeos i els missatges de reserviste­s i soldats que protesten per l’entrenamen­t precari que han rebut, la mala qualitat del material que els envien i l’abandoname­nt per part dels seus comandamen­ts augmenten, i l’última ofensiva al sud de Donetsk, al sector de Vuhledar i Pavlivka, ha estat un fracàs.

Del costat ucraïnès, i deixant de banda la capacitat de les seves tropes per sostenir un front mentre avancen per l’altre (això només ha passat en l’espectacul­ar avanç de Khàrkiv, al setembre, ja que en el cas de Kherson s’ha degut a la prèvia retirada russa), la necessitat més imperiosa és la de més sistemes de defensa antiaèria, a fi d’evitar que es vegi saturada per una altra onada de míssils russos com la de dimarts que comprometi la infraestru­ctura energètica i les comunicaci­ons. L’OTAN, a través del seu secretari general, Jens Stoltenber­g, ho ha reconegut.

 ?? BULE T KILIC / AFp ??
BULE T KILIC / AFp
 ?? F O N T: liveuamap
L A VA N G UA R D I A ??
F O N T: liveuamap L A VA N G UA R D I A

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain