La Vanguardia (Català)

HISTÒRIES DEL MÓN Salveu l’avet del Vaticà

Un jutge impedeix la tala d’un arbre centenari que havia de decorar Sant Pere

- ANNA BUJ

Una enorme grua blava col·locava dijous el tradiciona­l arbre de Nadal al centre de la plaça de Sant Pere del Vaticà davant la mirada d’alguns curiosos. Però ho feia amb dos dies de retard: l’arbre nadalenc havia d’arribar dimarts, i no havia de ser l’avet que finalment llueix al costat de l’obelisc de la majestuosa plaça, sinó un avet blanc centenari que ha estat objecte d’una batalla ecologista.

El cas que gairebé ha deixat el Vaticà sense arbre de Nadal té com a protagonis­ta l’impression­ant avet blanc de 30 metres i 200 anys d’edat que era el regal al papa Francesc d’un poble de poc més de 182 habitants, Rosello, a la regió dels Abruços italians. Estava situat al bosc del Monte Castel Barone i l’havia triat el municipi de Rosello quan el 2020 l’alcalde es va oferir a lliurar a la Santa Seu un dels seus preuats avets blancs per a les decoracion­s nadalenque­s. L’anunci va sorprendre molt un jutge de la ciutat propera de Pescara, Dario Rapino, que ràpidament se’n va adonar que a la zona de què parlaven les autoritats no hi havia avets blancs i que només n’hi havien a la regió fronterera de Molise, en una reserva protegida d’arbres centenaris que no es poden talar. “Ja a l’època de l’anunci triomfal vaig escriure una carta al papa Francesc demanant-li que el salvés –ha explicat a Il Fatto Quotidiano– però no vaig rebre mai una resposta. Jo sabia que els únics avets blancs de Rosello són els de la reserva i no es poden talar”. La seva carta evocava l’encíclica papal Laudato Si, sobre el medi ambient, i li explicava que era un arbre que havia de romandre a la seva terra per totes les funcions que realitzava per a l’ecosistema. També estava en contra de la tala l’organitzac­ió ambientali­sta World Wildlife Fund (WWF), que defensava el gran valor d’aquest avet i demanava més transparèn­cia sobre aquests processos en el futur.

Rapino va posar fil a l’agulla i va començar la seva lluita. El primer pas va ser trobar l’avet blanc que l’ajuntament de Rosello havia triat per al Vaticà. Ho va tenir fàcil, perquè havia estat tancat i li havien tallat les branques més baixes per facilitar la tala. Llavors, calculant les coordenade­s exactes de la posició de l’arbre, va poder demostrar que era a la província d’Isernia, a Molise, on no estan permeses les tales d’aquests arbres, i ho va denunciar davant la policia forestal. És més: l’espectacul­ar avet era exactament en una zona destinada a mantenir o restaurar els hàbitats naturals de les espècies que l’habiten. Perquè es pugui talar es necessitav­a un estudi previ d’impacte ambiental que pot arribar a durar fins a un mes, que no es va fer. Les irregulari­tats, per tant, eren diverses.

La batalla no va tenir èxit fins dilluns, el dia que havia de ser perpetrat el que els mitjans locals italians han batejat com l’“alberocidi”. El dia abans el jutge havia advertit la policia de la regió de Molise que estaven a punt de talar un dels arbres de la reserva de Monte Castel Barone, i dilluns va decidir plantar-se davant l’avet blanc fins que arribessin els encarregat­s de la tala, però no va trobar ningú. Finalment, quan se n’anava, el van trucar: la policia havia aturat l’operació. “Haver salvat un arbre tan important és motiu de gran felicitat, encara que estic una mica ofuscat per la repetició d’una tradició tribal a la que abans o després es necessitar­à posar fi”, va celebrar el magistrat i ambientali­sta a la seva pàgina de Facebook. Al final, i perquè el Vaticà no es quedés sense l’arbre, l’Ajuntament de Rosello va

Al final el poble de Rosello ha reemplaçat l’arbre protegit per un altre exemplar procedent d’un viver

decidir que, en lloc de l’avet blanc, donaria a Sant Pere un altre avet de 62 anys procedent d’un viver dedicat a la producció de fusta, i no un arbre protegit. També n’han enviat uns altres 42 exemplars més petits, que es col·locaran a les oficines del Vaticà. Ara només queda que els decorin perquè tot estigui a punt per a la cerimònia d’inauguraci­ó i de l’encesa de llums, que serà el 3 de desembre, quan també es revelarà un pessebre provinent del nord d’Itàlia totalment de fusta, amb estàtues de cedre procedent de tales planificad­es tallades a mà, fet que significa que no es van tallar arbres per crear-lo.

“Serà un Nadal feliç, al capdavall”, va dir a Reuters el coronel Ginaluca Grossi, de la policia forestal de la zona.

 ?? REMO CASILLI / Re  e ! ??
REMO CASILLI / Re e !

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain