La Vanguardia (Català)

Feijóo qualifica Sánchez de “líder radical” a la cimera del PP europeu

El líder popular posa la llei del ‘només sí és sí’ d’exemple del populisme de l’Executiu

- Carm n d l Ri go

Els atacs als jutges després de la reducció de penes acordades en aplicació de la llei del sí és sí; la falta de claredat sobre la modificaci­ó del delicte de malversaci­ó o, fins i tot, l’abolició del delicte de sedició, són, per al president del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, polèmiques de distracció amb què Pedro Sánchez vol ocultar els autèntics problemes de la societat espanyola.

Des que aquests assumptes han sortit a la palestra política en les últimes setmanes ja no es parla de la inflació, del dèficit, del deute, del preu dels carburants, del gas o de la llum. Així ho denuncia el PP, tot i que els seus portaveus precisamen­t han convertit la llei del sí és sí, el debat sobre la sedició o el delicte de malversaci­ó en part del seu arsenal dialèctic contra el Govern espanyol. “El pitjor és que s’intenti agitar la societat espanyola amb debats i polèmiques que ens allunyen dels problemes més urgents, mentre fragmenten la unitat territoria­l del nostre país”, va assegurar Núñez Feijóo davant dels seus homòlegs durant l’assemblea política del Partit Popular Europeu que es va celebrar ahir a la capital portuguesa.

“Han abraçat el populisme i l’independen­tisme”, cosa que “està portant Espanya a la crisi més profunda” que ha viscut la democràcia espanyola des de la transició, va asseverar el líder dels populars.

Feijóo va posar exemples de les dues coses: del populisme,

Alberto Núñez Feijóo, ahir a Lisboa

la llei del sí és sí i les seves conseqüènc­ies jurídiques, la reducció de penes, i sobre les cessions a l’independen­tisme va posar com a exemple l’abolició del delicte de sedició i la intenció de modificar el delicte de malversaci­ó, que beneficiar­ia els condemnats pel procés independen­tista.

Feijóo es va aturar, sobretot, en els efectes de la llei del sí és sí i les “dramàtique­s conseqüènc­ies d’una decisió populista”, que el Govern central va prendre, va dir, “en contra dels experts, dels jutges i del sentit comú”, i malgrat les advertènci­es “nostres, del Consell General del Poder Judicial i d’associacio­ns feministes”.

Per al PP, el més greu és que “en lloc de rectificar la reacció del Govern hagi estat anar contra els jutges, dient-los fatxes i masclistes”.

Per això, Feijóo va convidar Sánchez a decidir si “la responsabi­litat última” del que ha passat és de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, de la ministra de Justícia, Pilar Llop, o si ha de ser “ell qui assumeixi tota la responsabi­litat”.

En el mateix sentit, el líder del PP va instar el president Sánchez a aclarir “si està disposat a cedir davant els independen­tistes”, després d’haver-ho fet abolint el delic

Pel dirigent conservado­r, les polèmiques polítiques són una cortina de fum per amagar la crisi

te de sedició, i acceptar “reduir les penes als corruptes, cosa que acabaria desarmant la democràcia”.

A parer de Feijóo, tot això posa de manifest “la debilitat del Govern”, que per continuar al poder no troba més alternativ­a que “cedir davant els independen­tistes i els populistes”. El líder del PP va reconèixer que tant independen­tistes com populistes ja hi eren, a l’escenari polític espanyol, “però la influència que tenen avui en el Govern manca de precedents, i no perquè els espanyols s’hagin fet radicals –va dir–, sinó per l’abdicació que ha fet el PSOE de la seva posició central, a causa del lideratge radical de Sánchez, còmplice de la deriva que posa en risc la divisió de poders i la unitat de l’Estat”.

Amb tot això, Feijóo conclou que “Espanya és un exponent de l’amenaça populista”.

 ?? TAREK (PP) / EP ??
TAREK (PP) / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain