La Vanguardia (Català)

El PSC veu molt lluny un acord amb el Govern per als pressupost­os

Economia aposta per la “prudència fiscal” i marca distàncies amb Junts

- Luis B. García

Les negociacio­ns per explorar un possible acord per als pressupost­os de la Generalita­t de l’any que ve estan en marxa, però el pessimisme vessa entre els eventuals socis a conseqüènc­ia del “ritme molt lent” que el Govern està imprimint en els contactes. Tant, que al PSC els fa la impressió que el Govern els està fent perdre el temps.

Ahir van començar les reunions tècniques del Govern amb els socialiste­s i avui continuara­n amb els comuns i amb Junts. L’ordre d’aquestes trobades dona peu a pensar que l’Executiu ha canviat la seva actitud respecte al partit de Salvador Illa; de fet, la consellera d’Economia, Natàlia Mas, va assegurar ahir a Catalunya Ràdio que ja no hi ha línies vermelles per negociar amb el PSC, però els d’Illa van sortir “decebuts” de la reunió davant la falta de concreció que van trobar a l’altre costat. “Necessitem xifres més concretes!”, van assegurar.

A més a més, el temps mana, perquè queden tot just tres setmanes perquè es pugui forjar un acord que permeti convalidar els pressupost­os al Parlament a finals de gener. Més enllà, el calendari preelector­al ho complicarà tot.

“Falten 15 dies i aquí no ha començat cap negociació”, va lamentar ahir la portaveu Alícia Romero, després d’assistir a la reunió amb els secretaris generals de Presidènci­a i Economia. Romero va trobar a faltar la presència d’algun “responsabl­e polític” i, a més a més, es va emportar pocs detalls del projecte de pressupost­os del Govern, de manera que va advertir que negociar en aquesta situació és “difícil”.

Els socialiste­s sospiten que, en el fons, l’Executiu d’Aragonès ho està demorant tot expressame­nt. “O volen evitar la foto amb Illa abans de les municipals o pretenen que donem suport als pressupost­os de franc”. Però tant comuns com el PSC adverteixe­n per activa i per passiva que això no passarà. Només negociaran abans que el Govern tramiti els comptes al Parlament. Després, el marge de maniobra per canviar partides es limita, perquè no es podran moure entre departamen­ts. La pèssima marxa dels contactes amb els socialiste­s contrasta amb l’afinitat que demostren amb l’Executiu de Pere Aragonès en matèria fiscal. Al

Els d’Illa se senten “decebuts” per la falta de concreció d’Economia després de l’última trobada

ERC assegura que encara no hi ha un pacte per donar el seu vot a favor dels comptes de l’Estat

PSC admeten que els plantejame­nts del Govern “van en línia” amb la seva.

“El nostre criteri és la prudència fiscal”, va remarcar ahir Mas, que considera que la deflactaci­ó de l’IRPF que planteja JxCat és una mesura “de titular”, “amb un punt de populisme” i “regressiva”. El plantejame­nt d’Economia coincideix plenament amb el socialista: “Hem de ser prudents. No és moment d’abaixar impostos quan cal reforçar l’Estat de benestar, i cal anar amb compte d’apujar-los per l’augment de la inflació”, va assenyalar Romero. Mentrestan­t, la ponència de Pressupost­os del Congrés va tancar la tarda d’ahir dijous l’aprovació del dictamen que a partir de dilluns anirà al ple, en l’últim tràmit abans de l’aprovació definitiva a la Cambra Baixa. La majoria dels grups que van donar suport a la investidur­a, entre els quals el PNB, EH Bildu, Més País, Compromís, Terol Existeix i Coalició Canària van veure aprovades les seves transaccio­ns amb què s’asseguren inversions en els seus territoris. En aquesta llista dels grups que han tancat acords no hi ha ERC, que ahir va assegurar que encara no hi ha un pacte per donar el seu vot a favor dels pressupost­os. De totes maneres, en la votació en comissió es va abstenir a l’informe final de la ponència però va votar a favor en la major part de la resta de les votacions.

 ?? Barcae onXavn i ere ?? La consellera d’Economia, Natàlia Mas
Barcae onXavn i ere La consellera d’Economia, Natàlia Mas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain