La Vanguardia (Català)

El corredor mediterran­i no pot esperar

-

La data del 2026 per acabar el corredor ferroviari del mediterran­i perilla. Aquesta infraestru­ctura tan bàsica per al desenvolup­ament del país s’ha convertit en un objectiu difícil d’aconseguir. La inèrcia de l’espanya radial pesa molt i impregna tots els àmbits de l’Administra­ció central. Les promeses es dilueixen en el temps.

La pressió política, social i empresaria­l perquè el Govern espanyol compleixi els seus compromiso­s amb el corredor mediterran­i és cada vegada més intensa. Ahir a barcelona es van reunir 1.500 empresaris del màxim nivell de barcelona, de valència, de múrcia, d’Andalusia i fins i tot de grans companyies de madrid per posar en relleu, una vegada més, la urgència de l’esmentada infraestru­ctura estratègic­a. en la reivindica­ció els van acompanyar els presidents autonòmics de Catalunya, de valència i de múrcia, així com la representa­ció del president andalús en la persona de la consellera de Foment, infraestru­ctures i ordenació del Territori. són les quatre comunitats autònomes per les quals ha de discórrer aquesta important connexió ferroviàri­a, que resulta fonamental per a les seves respective­s economies. el corredor mediterran­i, en aquest sentit, és clau per unir l’eix econòmic amb més potenciali­tat de progrés d’espanya, que va des d’Algesires –el port més gran del país– fins a la frontera francesa. Aquí es concentra el 44% del producte interior brut espanyol (Pib) i d’aquí surt el 50% de les exportacio­ns. el cinturó ferroviari del mediterran­i no només és clau per a l’economia i la creació massiva de nous llocs de treball. També ho és per a la lluita contra el canvi climàtic, ja que ha d’absorbir una part important del transport actual per carretera, que és altament contaminan­t. Per tot això, la Comissió europea l’ha definit com un dels corredors ferroviari­s estratègic­s del continent. espanya, en aquest sentit, es juga la seva credibilit­at davant la Unió europea si no compleix amb la posada en servei de la infraestru­ctura. entre els empresaris presents en la gran cimera celebrada ahir a barcelona a favor del corredor mediterran­i hi ha dubtes seriosos que es puguin complir els terminis previstos. La mateixa ministra de Transport, raquel sánchez, va reconèixer que no s’acabarà completame­nt fins al 2030, quatre anys més tard del que s’havia previst, tot i que va assegurar que el 2026 podria estar a punt el tram d’Almeria a França. Això ja seria un gran èxit, per bé que gairebé tot Andalusia en quedaria desconnect­at.

La ministra de Transport té raó quan afirma que des que el Govern socialista va arribar al poder, el 2018, les obres al corredor mediterran­i han avançat molt. Cal reconèixer, en aquest sentit, que el president sánchez és molt més favorable a vertebrar una espanya circular, que connecti la perifèria entre si, que els anteriors governs del Partit Popular, fidels al mandat que l’expresiden­t Aznar va donar al seu dia per consolidar i ampliar l’espanya radial amb madrid com a centre. La ministra de Transport ha assegurat sobre això que la voluntat del Govern espanyol és agilitar al màxim les obres per finalitzar el corredor mediterran­i com més aviat millor. Però aquesta bona voluntat exigeix més i més esforços. els obstacles que afronta el corredor mediterran­i, malgrat això, no es troben només en l’administra­ció pública espanyola; també n’hi ha a França. És fonamental que el Govern central pressioni les autoritats franceses, amb el suport de la Comissió europea, perquè facin la seva part. en qualsevol cas, si es vol culminar ràpidament el corredor mediterran­i, cal que la pressió empresaria­l, social i política es mantingui ferma. no s’ha d’abaixar la guàrdia. Com deien els cartells que van presidir la cimera política i empresaria­l d’ahir, “el nostre país no pot esperar més”.

El risc de nous retards en aquesta obra estratègic­a alarma els empresaris

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain